15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, voćarstva, bokeljologije i knjiga za djecu.

Središnja pustinja roman je Miomira Petrovića koji nas vodi kroz emigrantsku priču uz raznolike junake. Beogradski prijatelji profesora filmske umjetnosti na privremenom radu u inostranstvu, zamišljaju da je njegov život kao sa razglednice. On predaje na elitnom koledžu, ispija skupa pića, kampuje pod zvijezdama u pustinji, ide na zabave sa grupom prijatelja koji su se svi rodili u istoj zemlji, Jugoslaviji, a n porodica mu ne nedostaje jer su supruga i sin sa njim. Postavlja se pitanje kako takav život može bilo šta da uzdrma. Međutim, kulturni obrasci i arogancija stranog svijeta dovešće u pitanje njegovu karijeru. Izdavač je Laguna.

U novoj zbirci priča Usamljena djeca juga Dragan Markovina detaljno je opisao pojedine oriđinale, lunatike, u najboljem slučaju osobenjake, među kojima je bilo i onih koji su takvim društvenim statusom platili svoju skoro pa genijalnost ispoljenu u nezgodno vrijeme i na pogrešnom mjestu. Opisao je Korčulu, svoj zavičajni Split, rodni Mostar, a najspektakularnije je to što je kroz dubine takvih ljudi opisao duhove tri grada i njihove sudbine. Izdavač je Lom.

Igra s vukovima Majkla Blejka roman je po kojem je snimljen legendarni film ovjenčan sa 7 Oskara. Godina je 1863. Poručnik Džon Dankbar dobio je premještaj u Fort Sedžvik, najistureniju vojnu postaju na Divljem zapadu. Hiljadama milja istočno njegovi drugovi žestoko se bore sa vojskom Konfederacije, dok njega okružuju beskrajne prerije i plavo nebo. Spram bjednog bedema tvrđave nalaze se Komanči o kojim ne zna ništa ali je opčinjen onim što vidi. U samoći, prepušten divljini, odlučuje da im se približi. Tako počinje preobražaj iz kojeg će izaći drugi ćovjek, čovjek zvani Igra s vukovima. Izdavač je Laguna.

Jesi li tu? novi je roman Doli Olderton. Nina Din je uspješna autorka knjiga o hrani. Neko je ko se može pohvaliti mnogobrojnim pratiocima na društvenim mrežama, ali ne i privatnim životom. Zavodljivi muškarac sa kojim je flertovala preko aplikacije za upoznavanje nestaje sa mreže čim joj ukrade srce. Otac joj gubi bitku protiv demencije, što je navodi da razmišlja o starenju i dvostrukim rodnim normama, posebno kada je biološki sat žena u pitanju. Povrh svega mora da se nosi i sa majčinom krizom trećeg doba. Jesi li tu? duhovita je i nježna priča o međuljudskim odnosima i današnjem načinu života. Izdavač je Laguna.

U knjizi Agrumi Alda Kolomba opisane se sve ukrasne i plodovite sorte kao i tehnike uzgoja u tlu i u posudi. Agrumi (naranča, kinoto, kumkvat, limeta, limun, mandarina, grejpfrut, fortunela) su sve prisutniji u našem biljnom okruženju, bilo u vrtu ili u saksiji. Knjiga pruža sve informacije o načinu uzgoja. Tu su i podaci o ukusnim jestivim sortama kao i o onim ukrasnim. Opisano je i kako klimatski uslovi utiču na agrume, kako se razmnožavaju te kako se sprečavaju oštećenja od vremenskih nepogoda i raznih štotočina. Izdavač je Leo komerc.

У књизи Свети Сава у Боки Васка Костића, читалац се упознаје са заливским специфичностима, као што су Светосавски бадњаци, Светосавски пост, потом о Савиндану као о школској слави од давнина, о Савиндану као крсној слави Бококоторске епархије, о бројности цркава Светог Саве у Боки. Аутор нас такође упознаје и са легендама о Светом Сави, о поријеклу бројних топонима везаних за Светог Саву, те биљежи како су у прошлости изгледале Светосавске свечаности по Боки, у Котору и другдје по Заливу, али и како су изгледала Светосавска славља Бокеља у прекоморским земљама. Ова књига открива колико је Свети Сава био везан за Приморје, каква је поморска путовања предузимао из Боке, али нас упознаје и са тим да је већи дио Боке Которске био земља Светог Саве. Издавач је Књижара Со.
Iz veoma zanimljivog serijala za mlađe čitaoce Biblioteka čitamo zajedno  stiže nam Ježeva kućica Branka Ćopića. Jež, slavni lovac bezbrižno šeta šumom. Lisica, vuk, divlja svinja i medved radoznalo ga prate da bi vidjeli u kakvoj to kućici živi kad je toliko hvali. Kad budu vidjeli da se radi o običnoj bukovoj kladi u kojoj je jež kao postelju prostro malo suvog  lišća neće prestati da ga ismijavaju. Međutim, vuka i divlju svinju će ubiti lovci, medveda do smrti izbosti pčele, a jež će i dalje uživati u svom skromnom domu. Ovo izdanje se razlikuje od ostalih jer se u sredini svake slikovnice nalazi i edukativni dodatak. Izdavač je Vulkan.

Najčitanije