11.5 C
Kotor

Slušaj online radio

MSC obustavlja operacije u Brazilu zbog jačanja utjecaja narkokartela

kontejnerski brod MSC KALINA

Mediterranean Shipping Company (MSC), najveća svjetska kompanija za prijevoz kontejnera, objavila je da je obustavila neke operacije u Brazilu u strahu od narkokartela koji presreću kontejnere namijenjene za Sjevernu Ameriku i Europu, prenosi Splash247.

U obavijesti koju je MSC prošlog tjedna uputio klijentima u Brazilu navodi se da pripadnici narkokartela presreću kontejnere kako bi krijumčarili drogu u inozemstvo. MSC je zbog toga na neodređeno vrijeme donio odluku o obustavi operacija punjenja i slaganja kontejnera namijenjenih izvozu diljem Brazila.

“Riječ je o odluci koja se tiče samo nekih intermodalnih operacija, uključujući punjenje kontejnera u Brazilu”, rekao je glasnogovornik MSC-a za Splash.

MSC u posljednje vrijeme sprema pojačati pokrivenost Brazila u sklopu akvizicije brazilskog regionalnog operatera kontejnerskog prijevoza Log-In Logistica.

Vijesti o zapljenama droge na brodovima u vlasništvu MSC-a pune novinske stupce posljednjih godina, a američke vlasti su čak i privremeno povukle certifikat o carinskom trgovinskom partnerstvu (Customs Trade Partnership – C-TPAT) nakon što je 2019. godine na brodu MSC Gayane pronađena rekordna količina kokaina vrijedna 1,1 milijardu dolara.

Prema podacima Međunarodne brodske komore (ICS), od siječnja 2017. do travnja 2020. gotovo je 90% kokaina, 45% kanabisa i 30% amfetamina zaplijenjenih u diljem svijetu krijumčareno morskim putem.

Najveća brazilska luka Santos slovi za ‘svjetsko središte ilegalne trgovine kokainom’ u izvješću kojeg je početkom mjeseca objavio InSight Crime, platforma koja objavljuje podatke o organiziranom kriminalu u Latinskoj Americi. Luka je postala ‘ključna točka’ za krijumčarenje kokaina, a jedan od razloga je rast utjecaja Primeiro Comando da Capital – PCC, moćne bande koja dominira São Paulom.

Najčitanije