15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Kap. Stevan Vukotic

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova bokeljologije, prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, fizike, filozofije i knjiga za djecu.

Kapetan Stevan Vukotić Predraga Kuzmanovskog knjiga je o prvom Južnom Slovenu, Srbinu i Bokelju koji je oplovio svijet. Autor nam pruža uvid u dosad nepoznate činjenice o pomorskoj sudbini Stevana Vukotića. Da se radi o pomorcu nesvakidašnje karijere govori i to da je u svojih 33 godine života uspio da oplovi svijet, da bude kartograf novih područja, komandant školskog broda ruske carske mornarice i na kraju obučava kolege na pomorskoj Akademiji u Sankt Petersburgu. Zahvaljujući ovoj knjizi zaplovićemo sa slavnim kapetanom i upoznate daleke obale i luke kao što su Santa Kruz, Rio de Ženeiro, Honolulu. Izdavač je Biblio Boka.

Napuštanje roman je Abdulrazaka Gurne, dobitnika Nobelove nagrade za književnost. Godine 1889, Englez po imenu Martin Pirs, dolazi poluživ, iz pustinje u istočnoafričku priobalnu varoš, i tu ga spasava Hasanali, vlasnik piljare, čija ga prelijepa sestra Rehana njeguje dok ga ne preuzmu njegovi evropski sunarodnici. Pirs i Rehana ubrzo započinju strasnu ljubavnu vezu, sa kojom lokalna sredina nikako ne može da se pomiri, i koja svoje odjeke doživljava pedeset godina kasnije, kada se Amin, brat naratora ove priče, sad već uveliko u 20. vijeku, zaljubljuje u Rehaninu unuku. Izdavač je Čarobna knjiga.

Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo Mirjane Drljević u osnovi je detektivskio roman koji prati istragu o tri nestale djevojke. Međutim, ovo je u osnovi višeslojna, emotivan i suptilno duhovita knjiga o odrastanju u sumornim blokovima, prijateljstvima za cijeli život i kompleksnom odnosu između roditelja i djece. Brz, inteligentan i znalački vođen od početka do kraja roman razotkriva posljedice neizgovorenog i potisnutog u postjugoslovenskom društvu u kojem dominira kultura zaborava i prećutkivanja. Priča je ovo o nekoliko generacija i zemlji koja se raspala u eksploziji. Izdavač je Booka.

Zemlja snova Nikolasa Sparksa roman je koji nam donosi neočekivane obrte kroz nesvakidašnju ljubavnu priču. Kolbi Mils je nekada vjerovao da mu je sudbina da se bavi muzikom, ali jedna tragedija srušila je njegove snove. Kad je upoznao Morgan Li, ćerku uticajnih doktora iz Čikaga, svijet će mu se okrenuti naglavce. I u romantičnom, i u muzičkom pogledu, ona i Kolbi se dopunjavaju na njima dotad nepoznat način. Paralelno sa ovom, Sparks nam donosi priču i o Beverli, koja se u jednoj varošici proba izboriti za sopstvenu, ali i za egzistenciju svog sina. Sudbina će junake ovog romana spojitri na neobičan način. Izdavač je Laguna.

Trnovit put do Higsovog bozona – granica savremene fizike je knjiga Slobodana Perovića koja se bavi spletom istorijskih i filozofskih pitanja vezanih za strukturu Standardnog modela fizike elementarnih česitca, vjerovatno najuspješnije savremene fizičke teorije. Nakon pobjedonosnog otkirća Higsovog bozona 2012. godine, Standardni model je postao široko poznat van uskog kruga stručnjaka u teorijskoj i eksperimentalnoj fizici i na putu je da zauzme sličan status kakav teorija relativnosti ili kvantna mehanika već imaju u svakodnevnom diskursu ili pop kulturi. Izdavač je Heliks.

Ogledi, zajedno uz Dnevnik s putovanja, predstavlja jedno od najznačajnijih djela francuskog moraliste, političara i književnika Mišela de Montenja iz doba Renesanse. Čitalac se upoznaje sa raspravama zasnovanim na ličnom viđenju autora u kojima diskutuje sa samim sobom, antičkim filozofima, misliocima i istoričarima. Rezultat su lekcije o životu i smrti, duševnoj slobodi, zakonima, učenju djece da mrze i izbjegavaju svaki porok, o čestitim ljudima (filozofima) i prostim – zbog čega je ovo djelo ozbiljna preporuka za čitaoce u dvadesetim godinama. Izdavač je Ukronija.

Ručni rad je knjiga koja je namijenjena djeci svih uzrasta i koja uključuje čitavu porodicu u 48 zabavnih kreacija u kategorijama Papir, Reciklirajmo, Nakit i Pletenje. Kreativnu i edukativnu stranu ove knjige odlikuju mnogobrojne  rukotvorine koje se numerisanim i jednostavno objašnjenim koracima mogu rekreirati, kao i opisi različitih vrsta materijala. Kreativni čitalac ove knjige će kod pojedinih rukotvorina naići na spisak potrebnih stvari, slike predmeta kako bi trebalo da izgledaju i dodatne kreativne savjete. Izdavač je Mali  Princ.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije