16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, memoarske proze, mediteranologije, mitologije, psihologije i knjiga za djecu.

Kratki i čudesni život Oskara Vaoa Džuna Dijaza roman je o tinejdžeru iz Nju Džersija dominikanskog porijekla, uronjenom u svijet knjiga i stripova. On sanja da postane novi Tolkin i, iznad svega, da pronađe pravu ljubav. Međutim, vjeruje da njegovu porodicu generacijama prati kletva odgovorna za progone njegovih predaka pod diktatorskim režimom, ali i za sve njihove zlosrećne ljubavi. Usamljen i neuspješan na ljubavnom planu, Oskar odlučuje da će on biti njena posljednja žrtva. Prateći buran život glavnog junaka, njegove odbjegle sestre i nepokorne majke Dijaz slika nekoliko decenija burne dominikanske istorije. Izdavač je Booka.

Psovanje publikle je knjiga sa kojom se Peter Handke pojavio na pozorišnoj sceni 1966. godine. Psovanje publike napisao je u svojoj 22. godini i postao neko ko je postavio dijagnozu aktuelnom stanju pozorišta. Handke ne samo da se ne drži aristotelovskih pravila tradicionalnog pozorišta, on ruši čak i iluzorni karakter modernih komada tako da se gledaocu razbija iluzija da je uopšte u pozorištu. Gledalac ili biva ispsovan  od glumaca što je uopšte došao na predstavu ili biva podvrgnut drugoj vrsti verbalne torture. Izdavač je Laguna.

Knjiga o Titu posljednje je djelo Dobrice Ćosića koje je čekalo punih deset godina na objavljivanje. Radi se o ispovijesti jednog vjernika koji je postao najžešći opozicionar titoizma. Zanimljivo je da je Ćosić umro nad ovim rukopisom 2014. godine. Knjiga o Titu vaskrsava i oživljava jednu epohu koju su, sasvim sigurno, obilježila dva čovjeka – predsjednik i pisac, Josip Broz i Dobrica Ćosić. Ova knjiga je posljednji sud o njihovom odnosu i posljednja istina o najkontroverznijem sukobu u istoriji Jugoslavije. Izdavač je Laguna.

Mletačka republika – doba dekadentne oligarhije knjiga je Marije Kocić. Ova monografija je prvi pokušaj analitičke studije prošlosti Venecije u srpskoj istoriografiji, koja uključuje znalačko i originalno pretresanje njene upravne sturkture. Knjiga je zasnovana na vještom korišćenju izvora iz arhivske građe 16. i 17. vijeka sa kompetentnom analizom složenih društvenih pojava i osnovnim posebnostima mletaćke dekadentne oligarhije. U kriznom razdoblju 17. i 18. vijeka mletačka vlast se suočavala sa fenomenom uprave te društvenim i vjerskim odnosima, drugačijom etničkom strukturom i kulturološkim posebnostima. Izdavač je Heraedu.

Stara srpska religija i mitologija je knjiga Veselina Čajkanovića koja obrađuje temu religije i mitologije predaka savremenih Srba, još od doba paganizma. Čitanjem ovog djela se dolazi do upozavanja sa religijskim običajima i radnjama poput dočaravanja kiše, odbrane od groma, ostavljanja posljednjeg snopa; zatim sa različitim vjerovanjima – u vile, divove, vještice, vampire, demone voda – koji su sačuvani iz vrlo daleke prošlosti, ali žive i dan danas u obliku praznovjerice, često u punoj snazi. Izdavač je Ukronija.

Pozitivno razmišljanje knjga je Vere Pajfel u kojoj se nalazi sve ono što smo oduvijek željeli da znamo o pozitivnim mislima, ali smo se plašili da to sprovedemo u djelo. Biti pozitivan zanči biti otvoren prema ljudima, govoriti ono šta zaista mislimo i čvrsto stajati iza svojih riječi i stavova. Ova knjiga će nam otkriti načine da se povežemo sa podsvjesnim umom, kako na pozitivan i uspješan način da komuniciramo sa ljudima, da prevaziđemo stres, uzmenirenost, grižu savjesti, ljubomoru, zavist, usamljenost. Izdavač je Sezam Book.

Iz veoma zanimljivog serijala za mlađe čitaoce Biblioteka čitamo zajedno  stiže nam Ježeva kućica Branka Ćopića. Jež, slavni lovac bezbrižno šeta šumom. Lisica, vuk, divlja svinja i medved radoznalo ga prate da bi vidjeli u kakvoj to kućici živi kad je toliko hvali. Kad budu vidjeli da se radi o običnoj bukovoj kladi u kojoj je jež kao postelju prostro malo suvog  lišća neće prestati da ga ismijavaju. Međutim, vuka i divlju svinju će ubiti lovci, medveda do smrti izbosti pčele, a jež će i dalje uživati u svom skromnom domu. Ovo izdanje se razlikuje od ostalih jer se u sredini svake slikovnice nalazi i edukativni dodatak. Izdavač je Vulkan.

*Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije