21.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Prestižna nagrada „Borisav Stanković“ Nikoli Maloviću za roman Jedro nade

Nikola Malović
Nikola Malović

Za roman „Jedro nade“ u kome je vješto ukrstio Gugl i barok, čuvenu mornarsku majicu i modernu ljubavnu priču, Nikoli Maloviću pripala je ovogodišnja prestižna književna nagrada „Borisav Stanković“ za najbolju knjigu proze objavljenu na srpskom jeziku, u okviru tradicionalne „Borine nedelje“ u Vranju, koja počinje 23. marta.

Jednoglasna odluka žirija koji su činili dr Aleksandar Jovanović, dr Milo Lompar i dr Goran Maksimović, saopštena je u utorak, a priznanje i novčani dio nagrade od 200.000 dinara Maloviću će biti svečano uručeni 29. marta, posljednjeg dana 49. kulturne manifestacije.

Zbog činjenice da nagrada „Borisav Stanković“ po prvi put za 25 godina koliko postoji, dolazi u Boku Kotorsku i Novi, jednokratno ćemo današnje preporuke za čitanje naredne sedmice posvetiti Jedru nade.

Radnja ovog subverzivnog Laguninog romana prati Nikolu Smekiju, ambicioznog modnog industrijalca iz Barija, koji se na poziv gradonačelnice vraća u Perast, grad svojih predaka, da bi ponovo pokrenuo i oživio tradicionalnu proizvodnju mornarskih majica.[quote_box_right]Knjižara So poziva ljubitelje pisane riječi na vino i kolače, danas od 18 sati, u čast činjenice po kojoj je nagrada „Borisav Stanković“ došla u Herceg Novi, grad pisaca[/quote_box_right]

U svijetu koji potpuno zavisi od tehnologije, evoluirani Google preuzeo je ulogu boga, pa nadgleda sve i svakoga.

Šjor Smekija uspijeva da brodi digitalnim lavirintom, otkriva kako je plavo-bijeli dezen nastao na Mediteranu i kojim to čudom uporno opstaje kroz vjekove. U najljepšem zalivu na svijetu, junak se zaljubljuje u neobičnu mještanku koja će mu otkriti, ne samo tajne baroka, već i da je ljubav jedino što internet još uvek ne može da zabilježi i arhivira…

Jedro nade je roman o istorijskom razvitku mornarske majice koja je na Mediteranu mnogo više od elementarnog komada garderobe. Plavo-bijele pruge su jedinica stila sveprisutnog pomorskog kulta, modni mit, ali i oličenje seksualnosti. Na Primorju je svako ko nosi prugastoplavu majicu hodajuca avantura.

Jedro nade
Jedro nade

Kapetanski Perast politički je odvojen od susjednog Kotora. Ima predsjednika koji tvrdi da 1492. g. ni na jednom od tri broda s Kolumbom nije plovio katolički sveštenik, ali jeste tumač za hebrejski.

Malović je kao niko prije njega, u roman utkao logiku primorskog načina života, i ispleo ljubavnu priču u srcu urbane barokne bajke. Pred nama je izuzetna povijest o čuvenom dezenu koji je postao globalni brend, u čiju istoriju su umiješani Jevreji, katolički kraljevi i otkriće Amerike.

24 ključna pojma Jedra nade su: Mornarska majica, Boka Kotorska, svjetska moda, Perast, Sv. Nikola, brod, Google, vino, more, Mediteran, Kolumbo, hemijski tragovi na nebu, Jevreji, pomorandže, barok, Rusija, Kina, rat, pčele, muškarac, žena; ljubav, smrt, Bog.

Tematski izlog Knjižare So posvećen je romanu koji je uzdigao obrve u regionu.

Knjižara So poziva ljubitelje pisane riječi na vino i kolače, danas od 18 sati, u čast činjenice po kojoj je nagrada „Borisav Stanković“ došla u Herceg Novi, grad pisaca.

Najčitanije