10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Prijatelji životinja traže zabranu kočarenja u Jadranskom moru

Kočarica - Foto: Boka News
Kočarica – Foto: Boka News

Prijatelji životinja zatražili su potpunu zabranu kočarenja u Jadranskome moru pozivajući se na istraživanja koja su pokazala devastirajući utjecaj pridnenih koća na morski ekosustav, poručili su u srijedu u saopštenju.

Prema prijedlogu Pravilnika o izdavanju odobrenja za obavljanje gospodarskog ribolova na moru pridnenom povlačnom mrežom – koćom, odobrenja za koćarenje produljila bi se do 1. marta 2024., što Prijatelji životinja smatraju iznimno štetnim.

“Glavni tajnik Ujedinjenih naroda još je 2006. godine upozorio da je 95 posto štete na morskom ekosustavu diljem svijeta prouzročeno upravo pridnenim povlačnim mrežama – koćama, koje svojim djelovanjem uništavaju morsko dno, utječu na globalno zatopljenje, zagađuju planet i svakodnevno ubijaju stotine tisuća morskih životinja”, podsjetili su.

Upozorili su i da je 80 posto dna Jadranskog mora uništeno kočarenjem, da je Hrvatska među 10 zemalja svijeta čije flote ispuštaju najviše štetnih plinova u moru.

Svake godine kočarenjem se oslobađa jedna gigatona ugljika iz morskoga dna, tvrde u udruzi, što uzrokuje kiselost mora koje nepovoljno utječe na biološku raznolikost vrsta.

“Prema istraživanju Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) Europske komisije, u Sredozemlju je u zadnjih 50 godina izgubljeno 41 posto morskih sisavaca i 34 posto ukupne količine ribe”, kazali su.

Prijatelji životinja zatražili su potpunu zabranu koče smatrajući da trenutna zakonska regulativa vezana za korištenje pridnenih koća ne daje rezultate jer mnogi ribari love u područjima i u vremenu u kojemu one nisu uopće dopuštene, kao i u zaštićenim morskim područjima.

“Za usporedbu, godišnje se posiječe 25 milijuna hektara šume, dok koćarenje po dnu godišnje uništi 3,9 milijarda hektara podmorja”, upozorili su Prijatelji životinja.

Izvor:HIna
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije