23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Prijave za 18. Međunarodno takmičenje gitarista

Plakat-MIGC-2024

Smotra gitare od 30. maja do 1. juna u Tivtu



Osamnaesto izdanje Međunarodnog takmičenja gitarista (Montenegro International Guitar Competition) biće održano od 30. maja do 1. juna u Centru za kulturu Tivat.

Takmičenje će se odvijati u dvije kategorije – solo gitara i kamerni ansambli s gitarom, koje su podijeljenje na po sedam potkategorija u skladu sa uzrastom. Prijave treba poslati do 20. maja u ponoć na mejl adresu montenegro.competition@gmail. Na sajtu guitarmontenegro.com zainteresovani mogu pronaći pravilnik sa propozicijama takmičenja, kao i prijavni formular.

Festival pored takmičarskih uključuje i koncertne aktivnosti. U oficijelnom dijelu programa, 31. maja u 20 sati, na velikoj sceni Centra za kulturu Tivat, nastupiće Duo „Kalem” iz Srbije. Dvojac koji čine Stefan Ilić (glas i violina) i Dušan Popović Lipovac(gitara) izvodi tradicionalnu muziku balkanskih prostora, odjevenu u novo ruho. Njena ljepota je u jednostavnosti i ideji koju nosi – približiti savremenog čoveka kulturnom nasljeđu koje ovo podneblje čuva.

Drugi koncert prirediće poznati slovenački gitarista, Mak Grgić. Svjetski poznat, čak dva puta nominovan za čuvenu Gremi nagradu, Grgić je u New York Times-u opisan kao „maštovit, nadaren i izražajan”, a u Washington post magazinu kao „gitarista kog treba držati na oku”. Inovativni je muzičar, čije šaroliko djelovanje obuhvata djela etno nasljeđa Balkana, avangardnu, klasičnu muziku, kao i filmska ostvarenja. Kao solista i saradnik, Mak u prosjeku ima osamdeset pet nastupa godišnje. U Tivtu će nastupiti1. juna u sali DTV Partizan.

Ulaz na oba koncerta je slobodan. Festival realizuje Anagastum Guitar Society, uz podršku Centra za kulturu.

Najčitanije