26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

“Primavera“ u čast buđenja prirode, darova podneblja i kreativnosti

Uspješno sedmo izdanje novske proljećne fešte



Fešta „Primavera“ ili mali proljećni festival, probudila je ovog vikenda u Herceg Novom kreativnost i dobru energiju, okupljajući veliki broj ljubitelja gastronomije, domaćih proizvoda i rukotvorina, aktivnosti na otvorenom i zdravih stilova života.

Brojni Novljani i gosti grada iskoristili su jučerašnji sunčan proljećni dan da uživaju u zanimljivim sadržajima i zabavnim promocijama lokalnih specifičnosti koje je organizovalo udruženje „Ruke“ – degustaciji autentičnih proizvoda, aktivnostima na otvorenom, muzičkom programu i radionicama.

Centar Herceg Novog veselim su tonovima obojili štandovi izlagača iz cijele Crne Gore, koji su posjetiocima ponudili bogat izbor proizvoda domaće radinosti – od džemova, sokova, meda, do različitih delicija i prirodne kozmetike, kao i kreativne rukotvorine inspirisane biljem i cvijećem. Svemu tome dodatnu ljepotu i razdraganost dali su nastupi malih mažoretki kluba „Lili“ i dječijeg hora „Cvrkutići“, kao i pjevačke grupe „Lira“.

Sa terase Gradske kafane širio se miris jela od motara, samonikle biljke koja raste samo u zoni obale koju zapljuskuje more, a koja je pripremala vrsna kulinarka, Novljanka Mirjana Mira Martinetti. Ona je posjetiocima gastro radionice “Proljećna trpeza” demonstirala pravljenje jela od motara – rižota, paste, pesta, hleba, a potom je uslijedilo uživanje u specifičnim ukusima i aromama tri vrste namaza, jela i salata. Pokazano je kako se ova biljka može ostavljati za zimske dane, da se vrlo lijepo može

Tokom sedme fešte „Primavera“ park „Boke“ su posjetile proljećne vile, postao je mjesto okupljanja ljubitelja joge i meditacije koji su uživali u jutarnjem programu „Yoga sa Heli“ sa gostima iz drugih gradova Crne Gore i Indije, kao i najmlađim kreativcima koji su slikali, izrađivali kaktuse od kamenčića, igrali odbojku i učestvovali u radionici posvećenoj šumama i pticama koja je organizovana u partnerstvu za novskom Gradskom bibliotekom i čitaonicom.

Festa Primavera

Uspješan centralni dan fešte zaključen je programom „Disko pjaca“ koji je u večernjim satima oživio novsku pijacu. Brojni posjetioci uživali su u ponudi lokalnih restorana, gastronoma, gastro entuzijasta i pivara, družili se i plesali u ritmu disko muzike. Drugačije, osvježavajuće, zanimljivo, zabavno i treba ponavljati na lijepoj novskoj pijaci u centru grada – tako su gosti opisivali ovaj novi segment novskog proljećnog festivala.

Zahvaljujući saradnji sa Opštinom Herceg Novim i gradskim preduzećem “Komunalno-stambeno” pijaca je bila otvorena do ponoći, a svi učesnici ove manifestacije opredijelili su dio prihoda u humanitarne svrhe, za troškove vakcinacije i liječenja pasa iz Azila na Dizdarici.

Iz nevladinog udruženja „Ruke“ izražavaju zadovoljstvo uspjehom ove, sedme po redu fešte „Primavera“, koja je ujedno i 29. stađunska fešta u njihovoj organizaciji.

Maja Erenji Hare Brown – NVO Ruke

„Primavera“ je dio ciklusa stađunskih fešti, a sve naše fešte su tu da promovišu naše podneblje, specifičnost i proizvode našeg podneblja. Primavera je proljeće, a mi imamo jako puno samoniklog bilja koje može da se pripremi na mnoge načine, recimo u gastronomiji ili u medicini, i to možemo da vidimo primijenjeno na našim štandovima, a takođe je inspiracija rukotvorcima da uvedu temu proljeća u svoj asortiman proizvoda“, kaže Maja Erenji Hare Brown iz udruženja „Ruke“.

Ona smatra da imaju više razloga da budu ponosni na postignuto, a to su kontinuitet u organizaciji, broj posjetilaca, novi sadržaji, kao i podrška izlagača i partnera.

„Ono u čemu najviše uživamo je to što se družimo sa ljudima koji su kreativni i vole iste stvari kao i mi, što vidimo da je ponuda svakog puta veća i bolji je kvalitet. Najveće nam je zadovoljstvo kad nam neko priđe i pita kako možemo da pomognemo, kako možemo da vam se pridružimo“, ističe Erenji Hare Brown.

Festa Primavera

Podsjećamo, program fešte „Primavera“ počeo je juče radionicom nutricionistkinje Snežana Fatić pod nazivom „Drugo proljeće“, koja je održana u prostoru „Kolektiv Novi“, a ponudila je učesnicama priliku da razmijene iskustva i nauče kako, uz pomoć ishrane i zdravog životnog stava, da prihvate i prođu kroz menopauzu sa što manje teškoća.

Proljećna fešta traje i danas, a na programu je pokazna šetačka tura „Primavera u zaleđu“ koju vodi iskusni planinar i poznavalac samomniklog bilja Željko Starčević. Polazna tačka je na Toploj II, a krajnje odredište je odmorište kod Kotobiljskog izvora,  gdje učesnike očekuje degustacija hrane i pića od jestivog, začinskog i ljekovitog samoniklog bilja. Meštrica je Joke Stamenković iz „Jokine kužine“, a kulinarski izazov za ovu priliku je samonikla jestiva biljka brden, koja može biti alternativa krompiru. Cilj ove prirodnjačke radionice je upoznavanje i branje samoniklog bilja hercegnovskog zaleđa.

Feštu Primavera je podržala Opština Herceg Novi, Parking servis, Gradska kafana a osvježenje za učesnike je obezbjeđeno uz pomoć preduzeća Katunjanin.

Najčitanije