26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Problem deponija u zaleđu Boke Kotorske (ANKETA)

Krtoljsko polje deponija

Problem nelegalnih deponija na području Boke Kotorske i dalje je aktuelan. Posebno je izraženo deponovanje građevinskog odpada na područiju kotorske opštine, u zaleđu Risna, Gornjih Ledenica odnosno Krivošija, dok je značajno devastirano i šire područje Grblja.

Čitaoci javljaju da je ovaj problem zbog intezivne gradnje aktuelan i u hercegnovskoj opštini posebno u zaleđu Baošića.

Većina deponovanog materijala po dogovoru s vlasnicima privatnih parcela deponuje se na tertoriji Opštine Tivat kao i na području Grblja.

Veliki problem su u ovom trenutku deponije u zaleđu prema krivošijskom kraju, gdje se očigledno koriste pozicije prilično sakrivenih uvala na kojima se odlažu građevinski i druge vrste otpada.

Jedan od problema zašto se to dešava je nepostojanja definisane deponije građevinskog otpada.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Vlada nijesu završili proces donošenja novog Zakona o upravljanju otpadom koji je shodno Akcionom planu za ispunjavanje završih mjerila za poglavlje 27 bio planiran za 2021. godinu. Zbog toga  nisu stvoreni uslovi da se krene u proces pripreme Državnog plana upravljanja otpadom za period 2022. – 2027., što je bilo planirano za 2022. godinu, kao ni lokalnih planova upravljanja otpadom.

ISTRAŽIMO PROBLEM DIVLJIH GRAĐEVINSKIH DEPONIJA U ZALEĐU BOKE:

Najčitanije