20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Za kolektor u Meljinama rješenje krajem februara

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, Nemila, Herceg Novi

Projekat za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama je završen. Čeka se na usaglašavanje određenih projektnih rješenja, kako bi u što skorije vrijeme bio raspisan tender za izvođača radova na kompletnoj rekonstrukciji ovog postrojenja, kazao je za RTHN Milan Zarić, direktor Društva za izgradnju kanalizacione i vodovodne infrastrukture u opštini Herceg Novi.

On navodi da će struka dati konačnu riječ, kako bi počeo posao na postrojenju koje nije u punoj funkciji, usled čega dolazi do neprijatnih mirisa.

– Inženjeri rade na tome i svi smo angažovani, upravnik postrojenja i naš tim iz Društva. Projekat za rekonstrukciju rađen je na osnovu akcionog plana koji je izradila kompanija Voding 92 iz Beograda. Projekat je praktično usaglašen sa akcionim planom. Uz projekat se radi na izradi tenderskog dokumenta. Prema planu, taj tenderski dokument trebalo bi da bude završen do 23. januara, čime smo praktično stekli uslove da se objavi tender investicione vrijednosti oko dva miliona eura, naveo je Zarić.

Prema njegovim riječima, paralelno sa projektom na rekonstrukciji postrojenja, radi se i na snimanju kolektora na rivijeri, koji nije tehnički primljen

– U toku smo nabavke opreme sa kamerom, koja bi trebalo da snimi kolektor. On nije ni sniman po fazama kada su bili izvođeni radovi i svakako prvi put ćemo imati snimke da vidimo u kakvom su stanju te dionice. Mnogo je oštećenja na kolektoru, zbog nestručno izvedenih radova prilikom izgradnje kolektora. Nedavno su nam u gostima bili predstavnici renomirane njemačke kompanije (Reline Europe), koja je obećala da će do kraja februara dobiti to rješenje. Njihov zadatak je da nakon tog snimanja stanja kolektora daju studiju izvodljivosti koja bi podrazumijevala šta bi trebalo rekonstruisati i koliko bi to koštalo – pojasnio je Zarić i dodao da će nakon toga biti raspisan i tender za izvođača radova na sanaciji kolektora.

Podsjećamo, Društvo za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture sredinom novembra prošle godine raspisalo je tender za izradu tehničke dokumentacije za idejni projekat rekonstrukcije Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama, procijenjene vrijednosti 22.800 eura. Kako je tada pojašnjeno, tender je obuhvatao postupak izrade konceptualnog idejnog projekta rekonstrukcije postrojenja Meljine, sa idejnim projektom hidrotehničkih instalacija, tehnološkog procesa, mašinskih instalacija, te idejnim projektom slabe i visoke struje i SKADA aplikacijom.

Do realizacije plana uz finansijsku pomoć Opštine

Zarić ističe da će lokalna uprava finansijski podržati projekat rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama jer Društvo za izgradnju kanalizacione i vodovodne infrastrukture nema taj novac na računu “jer nismo dohodovna ustanova”.

– Do realizacije ovog posla mora doći zajedničkom saradnjom. Prosto je nemoguće da stanje ostane ovako kako jeste. Uostalom, i predsjednik Opštine Stevan Katić najavio je da slijedi rekonstrukcija postrojenja u Meljinama – pojasnio je Zarić.

Izvor:RTHN

Najčitanije