13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Prodajom placa Vektra Boke, radnici namirili dio potraživanja

Radnici Vekta Boka – foto RTHN

Prodajom placa u Igalu, koji je bio dio imovine kompanije Vektra Boka, prihodovano je 820.000 eura, od čega je radnicima isplaćeno 14 plata i namirena treća rata po planu reorganizacije, predviđena za 7. februar prošle godine – saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare, prenosi Portal RTHN.

Pravni zastupnik radnika, advokat Jovan Pejović smatra da je napravljen veliki korak zahvaljujući izvršetiljima i Osnovnom sudu u Herceg Novom, ali i zalaganju Vojina Miljanića, sada već bivšeg radnika.

– Do sada smo naplatili tri rate. Ostala je ova koju je Brković obećao da će biti isplaćena ovih dana, što je dospjela 7. februara. Preostala potraživanja radnika su jedna presuda od 40.000 eura, dospjela nakon stečaja i oko 270.000 eura, što je poslednja rata iz plana reorganizacije – navodi on.

Pejović je informisao da je na prvoj licitaciji cijena placa bila 1,5 miliona eura, međutim nije bilo zainteresovanih kupaca, pa je plac tek na četvrtoj prodat za 820.000. U stečaju je priznato milion eura duga prema radnicima. Do sada je, sa trećom ratom, izmireno oko 750.000.

Pejović je rekao da nemaju više sudskih postupaka iz stečaja.

– Problem je što ne možemo da se naplatimo preko računa. Država mora da natjera Brkovića da vrati pet miliona na račun i mi bi odmah mogli da se naplatimo – kazao je Pejović.

Bivši radnik i nekadašnji sindikalni vođa, Vojin Miljanić informisao je da je po presudama za isplatu ostalo još oko 300.000 eura, dvije zarade za novembar i decembar za radnike koji više ne rade u kompaniji, kao i pet plata za sadašnje radnike. Pored toga ostale su još dvije individualne radničke tužbe, jedna u visini 30.000, a druga u visini 20 hiljada eura.

– Plac je na lokaciji Stara banja Igalo prodat je za oko 820 hiljada eura, što u visini naših potraživanja. Naplatio se i menadžment, a samo jedan od njih ima platu 6.500 eura – ističe on.

Miljanić se osvrnuo na minule tri godine i borbu radnika da naplate potraživanja kroz prodaju imovine, u kojoj, kako je kazao, nisu imali podršku institucija.

– Niko se nije zapitao kako je radnicima Vektra Boke, njih 20, koji nisu primili 16 plata. Niko se nije zapitao kako mi živimo. Nezvanično smo se obraćali institucijama da nam pomognu jer smo smatrali da njihova riječ ima veću težinu nego naša. Nažalost niko se nije osvrnuo na nas – kazao je on.

Bivša radnicaMaja Pajević, u osvrtu na nedavno saopštenje vlasnika kompanije Dragana Brkovića, u kojem je naveo da mu je imovina uzurpirana, da će angažovati međunarodnu arbitražu, ali u obećao isplatu četvrte rate potraživanja, kazala je da cijela situacija počinje da liči na komediju.

– Njegove izjave su više lažna obećanja. Kada bude shvatio da treba da vrati ono što je uzeo od nas, onda će moći i da održi datu riječ. Apelujem na institucije koje bi trebalo da se pozabave problemima poput Dragana Brkovića i propalih privatizacija, da zaista jednom stanu na stranu radnika i shvate u kakav položaj smo dovedeni kao radnici, građani i društvo u cjelini – ističe ona.

Advokat Jovan Pejović savjetuje radnike da ne forsiraju uvođenje stečaja u Vektra Boku, jer će kada se stečajna masa podijeli na sve povjerioce, dobiti tek srazmjeran dio, što u podjeli na sve povjerioce neće biti u visini potraživanja. Crnogorska komercijalna banka trenutno vodi parnični postupak za 24 miliona eura duga i ima veliku šansu da to realizuje i dodatno blokira račun Vektra Boke.

Izvor:RTHN

Najčitanije