21 C
Kotor

Slušaj online radio

Prodavci ribe nezadovoljni novim tezgama u renoviranoj peškariji

Pijaca HN – foto S.K

Otvaranje renovirane peškarije u  okviru hercegnovske  pijace odlaže se još od prvog maja, iako su radovi privedeni kraju. Otvaranje je, porom  bilo najavljivano u julu i avgustu, a sada je ponovo odloženo na neodredjeno vrijeme.

Iz Stambeno komunalnog preduzeća koje gazduje gradskom pijacom i ribarnicom kažu da su odložili otvaranje  zbog zahtjeva nekoliko zakupaca tezgi na zelenoj  pijaci da se renovira i dio pijace .Kako je u septembru turistička posjeta u Herceg Novom bolja nego tokom jula i avgusta, dogovorili su se da radove započnu kada se smanji posao i prodaja na pijaci.

Direktorica Javnog Stambeno kominalnog preduzeća Jasmina Konjević ranije je  kazala da je u ribarnicu ulozeno izmedju 35 i 40  hiljada  eura i da je taj prostor sada funkcionalan i opremljen modernom opremom, u skladu sa propisanim standardima.

Njeno mišljenje, medjutim ne dijele dosadašnji zakupci tezgi , koji su blago rečeno razočarani.

Dugogodišnje prodavačice  ribe nezadovoljne su prvenstveno novim tezgama.

“ Obećano nam je jedno, a dobili smo nešto drugo uz poruku da ko nije zadovoljan može da otvori privatnu ribarnicu “, kaže dugogodišnja prodavačica ribe.

“Umjesto prodajnih dobili smo izložbene vitrine, u koje  može da stane samo po primjerak ili dva jedne vrste ribe. To znači da bi svako malo, dok mušterije čekaju,  trebalo  da idemo u drugu prostoriju do frižidera u kojima će se čuvati riba namijenjena prodaji”, ogorčena je njena koleginica.

One su ovog ljeta ribu prodavale u neuslovnoj prostoriji, bez vode irashladnih vitrina.Ipak su uspijevale da stalnim kupcima omoguće dovoljne količine ribe, a veće potražnje nije ni bilo , jer nije bilo ni turističke sezone.

Novljanka koja je njihova stalna mušterija kaže da ne može da shvati toliko odlaganje otvaranja već završene ribarnice. Ima zamjerke na izgled i funkcionalnost novih tezgi, i  podsjeća na rekonstruisane stare ribarnice u Dubrovniku( izgrađene u 19. Vijeku u starom dubrovačkom portu), Rijeci, Puli…,i na  onu u Barceloni u sklopu poznate tržnice La Boquerija koja je jedan  od simbola grada i najfrekventnijih turističkih punktova.

U prodajnom prostoru rekonstruisane hercegnovske peškarije , koji će imati 8 rashladnih  stolova, zamijenjene su podne I zidne obloge  I instalirani  rashladni uređaji, a adaptiran je  i odgovarajući prostor  za čišćenje ribe. Podsjećamo da je peškarija poslednji put renovirana prije 14 godina.

/S.Kosić/

Izvor:s.Kosić

Najčitanije