8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Spašena jedrilica “Sea Angel” sa dva člana posade

pozicija jedrilice

Večerašnje nevrijeme sa jakom kišom i snažnim udarima južnog vjetra u Bok dovelo je i do akcije spašavanja na moru u Kumborskom tjesnacu.

Naime, u 21.15 sati Pomorsko operativni centar Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore primio je MAY DAY poziv za pomoć od jedrilice ”Sea Angel” sa dva člana posade-ruska državljanina.

Jedrilica se u tom momentu nalazila u Kumborskom tjesnacu i zatražila je asistenciju usijed jakog nevremena. Udari vjetra su bili brzine preko 40 čvorova, pri jakoj kiši.

Jedrilica je plovila prema marini Porto Montenegro u Tivtu, a njena neiskusna i nedovoljno obučena posada se uspaničila jer se nije znala izboriti sa nevremenom, iako se njihov brod nalazio u sred zaliva Boke.

Sea Angel pred Portom

Na njihov poziv u pomoć Pomorski operativni centar je angažovao pilotsku službu kompanije Boka Pilot iz Bijele, koja se sa kapetanom Željkom Malovićem isplovila i asistirala uspaničenoj posadi jedrilice. Istovremeno je koorrdiniran i Porto Montenegro radi prihvata jedrilice u toj marini, a obavještena je i Lučka kapetanija Kotor.

Jedrilica “Sea Angel” je sada pred ulazom u marinu Porto Montenegro te su brod i njegova posada bezbjedni.

Sea Angel na sigurnom 

Akcija spašavanja završena je u 22.45 časova kada je “Sea Angel” uplovio u Porto Montenegro i vezao se uz carinski gat na mulu V te marine.

Najčitanije