11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Programi „Podvodni kulturni predjeli Crne Gore“ od 2. do 6. juna u Herceg-Novom

Podvodni kulturni predjeli Crne Gore

Manifestacija „Podvodni kulturni predjeli Crne Gore” donosi novu temu kulturnom i turističkom horizontu Herceg-Novog, a posjetioci će imati priliku da prisustvuju različitim programima od tematske izložbe i predavanja do „ronjenja” u virtuelnoj stvarnosti. Nosioci projekta su Pomorski fakultet UCG iz Kotora, Pomorski muzej i Laboratorija za arheologiju pomorstva, a organizator programa u Herceg-Novom je opštinski Sekretarijat za kulturu i obrazovanje.

Cilj projekta je u potpunosti osvijetliti i učiniti dostupnim raznovrsne kulturno-istorijske aspekte podvodne kulturne baštine Crne Gore, ali i promovisati tehnologije i nauke za istraživanje podmorja.

Izložba Podvodni kulturni predjeli Crne Gore biće otvorena u petak, 2. juna na Trgu ispred zgrade Opštine Herceg-Novi, u 18:00 sati.

Sastoji se od osam dvojezičnih panela od kojih šest obrađuju po jedan lokalitet crnogorskog primorja – parobrod Tihana (Herceg-Novi), avion Spitfire (Herceg-Novi), francuski razarač Dague (Bar), uvala Bigovica (Bar), Golesnica 91 (Herceg-Novi).

Na jednom panelu je mapa Crne Gore i svi do sada poznati lokaliteti podvodne kulturne baštine, a na drugom panelu su opisi živog svijeta koji nastanjuje olupine brodova.

Svi oni koji žele da „zarone“ u virtuelnu stvarnost podmorja Crne Gore imaće priliku za to u subotu, 3. juna, od 10:00 do 18:00 časova u Dvorani Park.

Veče sa istraživačima – Draganom Gačevićem, Sinišom Lukovićem i Darkom Kovačevićem biće priređeno u ponedeljak, 5. juna, u Dvorani Park od 19:00 sati.

Dan kasnije, u utorak 6. juna, premijerno će biti prikazan film o brodu Tihany, a početak projekcije je u 19:00 sati u Dvorani Park.

Najčitanije