35.2 C
Kotor

Slušaj online radio

“Berge Istra” nastanak i nestanak svojevremeno najvećeg broda na svijetu večeras u Tivtu

Berge-Istra

Centar za kulturu Tivat, u saradnji sa Hrvatskom radio televizijom, prikazuje dokumentarni film “Berge Istra”. Ovaj film istražuje priču jednog od najvećih i najznačajnijih jugoslovenskih brodova iz razdoblja od šezdesetih do osamdesetih godina prošlog vijeka.

Berge Istra je postao slavan (ili zloglasan) nakon što je sagrađen kao najveći i tehnološki najnapredniji brod u Jugoslaviji, ali je četiri godine kasnije doživio katastrofu i potonuo. Do danas, uzroci te nesreće ostaju nerazjašnjeni, što je podstaklo mnoge špekulacije i teorije zavjere.

Film “Berge Istra”, reditelja Dražena Majića i koscenariste Zorana Angeleskog, istražuje nastanak i izgradnju ovog ogromnog jugoslovenskog tankera, njegovu misterioznu sudbinu kod Filipina, te priču o njegovom blizancu, Berge Vange. Film koristi nikad prikazane arhivske snimke i intervjue sa svjedocima kako bi rasvijetlio tajanstvenu priču koja se proteže od Japana do Londona. Također, film se bavi pitanjem kako i zašto je ovaj gotovo novi brod eksplodirao pokraj Filipina, izazivajući jednu od najgorih pomorskih nesreća toga vremena.

Porojekcija filma “Berge Istra” održaće se večeras, utoak 30. maj, u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat, sa početkom u 20 sati.

Nakon filma govore:

  • Dražen Majić – istraživački novinar, reditelj dokumentarnih filmova i glavni urednik portala Istra24.hr – autor filma
  • Ranka Vukasović Botica – magistra inženjerka brodogradnje
  • Siniša Luković – novinar i publicista

Ulaz je slobodan.

Najčitanije