25 C
Kotor

Slušaj online radio

Projekat Pomorskog fakulteta Kotor odobren na konkursu za naučno-istraživačke projekte

Pomorski fakultet Kotor

Projektni predlog pod nazivom „Dekarbonizacijom u pomorskom sektoru do zelenog Bokokotorskog zaliva”, akronim, DeMS-GBB, (eng. Decarbonization of the Maritime Sector – Green Boka Bay) našao se među 22 najbolje rangirana projekta na Konkursu za sufinansiranje nacionalnih naučnoistraživačkih projekata Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, raspisanog 11. maja 2023. godine.

Ovaj projekt ima za cilj postizanje održivog pomorskog saobraćaja i smanjenje emisija štetnih gasova u području Bokokotorskog zaliva u Crnoj Gori. Fokus projekta je usmjeren na predlaganje inovativnih rješenja koja doprinose dekarbonizaciji Bokokotorskog zaliva, a temelje se na primjeni obnovljivih izvora energije, poput sunčeve energije.

Aktivni istraživači na projektu uključuju stručnjake iz različitih oblasti, a rukovodilac projekta je prof. dr Tatijana Dlabač sa Pomorskog fakulteta Kotor, Univerziteta Crne Gore. Ostali članovi tima su: prof. dr Nikola Momčilović sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Maja Krčum sa Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splituprof. dr Jelena Nikčević, prof. dr Senka Šekulrac Ivošević i doc. dr Zorica Đurović sa Pomorskog fakulteta Kotor. Stručni saradnici su mr Ilija Knežević, mr Ivana Čavor, Đorđe Nedeljkov i Ana Babović sa Pomorskog fakulteta Kotor, dok su partneri na projektu firme „UNA”  d.o.o. i „Koložunj” d.o.o.

Planirano je da projekaDeMS-GBB traje tri godine, a u okviru projekta predviđeno je i zaposlenje mladog istraživača, doktoranda na Pomorskom fakultetu Kotormr Nemanje Pudara, koji će u sklopu ovog istraživanja raditi na svojoj doktorskoj disertaciji.

Izvor:UCG

Najčitanije