14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Promet u Njemačkoj drugi dan u zastoju zbog snijega i leda

Snijeg i led Evropa – foto EPA

Velike snježne padaline i ledeni uvjeti poremetili su, drugi dan zaredom, zračni, cestovni i željeznički promet u Njemačkoj. Promet je ondje već dva dana u zastoju zbog nanosa snijega i ledene kiše. Autoceste su zatrpane, a željezničke i zračne linije otkazane. S teškom vremenskom situacijom bori se i sjever kontinenta.

U zračnoj luci u Frankfurtu jutros je otkazano više od 300 od 1000 planiranih dolazaka i polazaka, rekao je glasnogovornik.

Snijeg i led okovali su prometnice u središnjoj Njemačkoj, a ledena kiša pješačke je staze pretvorila u klizališta. Stotine vozila zaglavile su na autocestama u pokrajinama Hessen i Porajnje. Crveni križ vozačima je dijelio pokrivače i tople napitke.

– Ljudi kojima smo pomagali ovdje su više od sedam sati. Zatrpani u snijegu, postali su očajni, pa im mnogo znači kada dobiju šalicu vrućeg čaja ili kave. Vozačima kamiona lakše je utoliko što imaju krevete i pomoćno grijanje, rekao je Pascal Hassel iz njemačkog Crvenog križa.

Osim cestovnog, poremećeni su i željeznički te zračni promet. Zbog ledene kiše, sinoć su otkazane stotine letova iz zračne luke u Frankfurtu. Danas je mali broj zrakoplova ipak uspio poletjeti.

– Nakon jučerašnjeg masovnog otkazivanja letova, stanje se danas donekle normaliziralo. Tijekom noći pao je snijeg pa naše zimske službe čiste piste. Sada možemo povećati broj i slijetanja i polijetanja, izjavio je Jürgen Harrer, glasnogovornik Zračne luke Frankfurt.

Snježna oluja pomela je i skandinavsku regiju. U Oslu, glavnom gradu Norveške, zračna je luka privremeno zatvorena jer piloti od nanosa snijega ne vide pistu.

S poremećajima u prometu bore se i dijelovi Francuske. Zbog loših vremenskih uvjeta, izdano je narančasto upozorenje u 25 departmana. Snježni prekrivač zabijelio je francusku prijestolnicu.

U snijegu uživaju i stanovnici zoološkog vrta u Bruxellesu. Za pande blizance Bao Di i Bao Mei zimski uvjeti nisu neuobičajeni, jer im je prirodno stanište planinska pokrajina Sečuan u Kini.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije