20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Promjene na pomorskom tržištu – Kina lider u vrijednosti flote i proizvodnji kontejnera

Container stock

Ukupna vrijednost pomorske flote Kine porasla je na 191 milijardu dolara zahvaljujući porastu vozarina i vrijednosti kontejnerskih brodova. Time je Kina je postala vodeća svjetska brodovlasnička država prema vrijednosti flote nakon što je nadmašila Japan, dugogodišnjeg lidera, prema navodima VesselsValue, vodećeg onlajn provajdera procjena i podataka za brodarsku, ofšor, putničku i industriju superjahti.

Naime, niz problema u lancu snabdijevanja rezultirao je izvanrednom zaradom za brodarske gigante kao što su danski Maersk, francuski CMA CGM, nemački Hapag-Lloid i kineski Cosco, koji su na putu da ostvare decenijsku bruto dobit u samo jednoj godini.

Konsultantska kuća za pomorska istraživanja Drewry, procenjuje da bi brodarske kompanije mogle zajedno da ostvare do 100 milijardi dolara neto zarade do kraja 2021. godine, što bi utrostručilo prognozu iz marta. Kako VesselsValue navodi, porast stopa otpreme podstakao je narudžbe u sektoru kontejnera, jer povjerenje u tržište raste. Naime, od januara 2021.  je naručena izgradnja ukupno 516 kontejnerskih brodova a 46% od toga su naručile kineske kompanije uključujući OOCL, SITC i COSCO Shipping.  Izgradnja teretnog broda može potrajati godinama, zbog čega industrija u povoljnim momentima često naručuje više novih brodova  a prezasićena je u nepovoljenim vremenima.

Tabela

Japan, koji se sada nalazi na drugoj poziciji, posjeduje flotu vrijednu 187 milijardi dolara, što je porast od više od 70 milijardi dolara od januara 2021. Grčka je od januara ove godine postala treći  brodovlasnička država svijeta čija je ukupna vrijednost pomorske flote povećana sa 93,2 milijardi dolara na početku godine na 145 milijardi dolara.

Rast vrijednosti imovine se dogodio i zbog porasta na tržištu brodova za prevoz rasutog tereta, LPG-a i brodova za prevoz vozila. Od početka godine vrijednost broda Capesize 54-TCA  porasla je sa 16.656 dolara na 86.953 dolara u oktobru, što je udvostručilo  ukupnu vrednost kineske flote za rasuti teret u poslednjih 10 mjeseci, odnosno, ona je zabilježila porast sa 28 milijardi dolara na 53 milijarde dolara.

Zahvaljujući vlasništvu nad China COSCO Shipping i China State Shipbuilding Corporation, Kina je već postala vodeća država na polju brodogradnje i najveći brodovlasnik po tonaži. Cosco Shipping je ostvarila profit od 12,6 milijardi dolara od transporta kontejnera u prvih devet mjeseci 2021. godine i izvijestila da se njen prihod udvostručio od 2020. zbog  problema u lancu snabdijevanja. COSCO upravlja sa gotovo 1.370 brodova ukupnog kapaciteta od oko 114 miliona DWT, što čini otprilike pet odsto ukupne svjetske tonaže. Pored toga, prema podacima Korea Ocean Business Corporation (KOBC), kineske fabrike trenutno proizvode 99% ukupnog broja novih kontejnera. Gledano u cjelini, industrija okeanskog transporta je na putu da ostvari veći profit u 2021. nego u čitavoj posljednjoj deceniji.

/Priredila: dr sc. Jelena Stjepčević, menadžment u pomorstvu/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije