14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Uvesti sniženu stopu PDV-a od sedam odsto na sve usluge u ugostiteljstvu

Ugostitelji / turizam Crna Gora /Foto Boka News

Turistički poslenici i ugostitelji traže od Vlade da razmotri mogućnost uvođenja snižene stope PDV-a od sedam odsto na sve usluge u ugostiteljstvu.

Na zajedničkoj sjednici Odbora turizma i ugostiteljstva i Grupacije ugostitelja Privredne komore Crne Gore saopšteno je kako analize pokazuju da se može očekivati rast konkurentnosti i prihoda ukoliko se paralelno sa elektronskom fiskalizacijom uvede ovako snižena stopa PDV-a .

– Na ovaj način bi se uticalo na snažan oporavak, unapređenje poslovanja i konkurentnost crnogorskog turizma, povećanje investicija, rast zapošljavanja i smanjenje sive ekonomije u sektoru ugostiteljstva, a sve u skladu sa uporednom praksom zemalja Mediterana iz EU – saopšteno je na sjednici.

Stopa PDV-a u ugostiteljstvu kod pripremanja i služenja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih i gaziranih sa dodatkom šećera i kafe privremeno je snižena na 7 odsto da bi se podržalo poslovanje ugostitelja u vremenu pandemijske krize i primjenjivala se do 31. avgusta 2021, od kada se primjenjuje samo na objekte koji pružaju usluge keteringa.

Predsjednik Grupacije ugostitelja Igor Vujošević naglasio da bi niža stopa PDV-a na usluge iz područja ugostiteljstva, bila u skladu sa direktivama EU.

– Ona bi uslove poslovanja crnogorskog hotelijerstva približila onim u konkurentskim, mediteranskim i drugim evropskim zemljama, gdje se ta stopa u prosjeku kreće od 5 do 10 odsto. Od primjene snižene stope PDV-a za usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka u svim hotelima, realno bi bilo očekivati, povećanje investicija i rast zapošljavanja, što je bilo iskustvo i u drugim zemljama koje su snižavale tu stopu. U tom smislu, možda bi trebalo govoriti ne o sniženim, nego o konkurentnijim cijenama i preusmjeravanju novca u investicije u sektor hotelijerstva – smatra Vujošević.

Za dalji razvoj crnogorskog turizma potrebno je, dodaje, sagledati mogućnost da se stvore uslovi da se i u sektoru ugostiteljstva primjenjuje jedinstvena snižena stopa PDV-a od 7 odsto, koja bi se odnosila na usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane, kao i na bezalkoholna pića i napitke, vino i pivo u ugostiteljskim objektima.

Dosadašnja iskustva, prema njegovim riječima, govore da smanjena stopa PDV-a na usluge smještaja i kod pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranlh pića sa dodatkom šećera i kafe, nije imala negativni uticaj na prihode budžeta, nego je kroz povećani obim dovela do većih prihoda od PDV-a.

Takođe, prednost istovjetnih stopa PDV-a u okviru turističke djelatnosti je jednostavniji i obračun sa manje grešaka, a nadzor koji vrši poreski organ je jednostavniji i efikasniji.

– Upoređujemo se sa Evropom i želimo Evropu sad, pa bi onda i PDV trebalo da bude kao u evropskim odnosno zemljama regiona u kojima turizam ima veliki uticaj na BDP – smatra  Vujošević.

Ugositelji – Gastro – Izvor: Unsplash / ilustracija

Predstavnik Ministarstva finansija Jovica Petričević objasnio je da je odluka da se snižena stopa PDV-a vrati na opštu stopu od 21 odsto posljedica dobrih rezultata postignutih u ovom sektoru tokom 2021.

– Riješili smo da vratimo stopu PDV-a zbog uspješne turističke sezone i oporavka privrede. Kriza je tu ali biznis postiže dobre rezultate. Jedan od razloga vraćanja stope PDV-a je i stabilnost budžeta – kazao je Petričević.

On je ukazao na to da sniženu stopu PDV-a uglavnom nije pratilo smanjenje cijena u ugostiteljskim objektima.

 – Snižavanje stope PDV-a na sedam odsto nije nikakvu korist donijelo krajnjem potrošaču – ističe Petričević.

Predstavnik Udruženje hotela Crne Gore Boris Marđonović podržao je predlog kolega pivrednika da traže smanjenje pomenute stope.

 – Podizati stopu PDV-a pogotovo na smještaj u ovakvoj situaciji je velika greška. Donošenje ovakvih odluka se unaprijed planira za nekoliko godina. Očekivali smo da se budžet puni većim zahvatom iz sive zone – rekao je Marđonović.

Glavna turistička inspektorka Svetlana Šljivančanin rekla je da je na terenu evidentno da se pojedini ugostitelji preregistruju kako bi zadržali nižu stopu PDV-a.

 – Napominjem da smo sa ciljem zaštite javnog zdravlja i života ljudi pojačali intenzitet inspekcijskog nadzora i u kontrolu poštovanja mjera u ugostiteljskim objektima uključili inspektore iz svih inspekcija ne samo turističke. Molimo da vodite računa o poštovanju mjera pošto pečatimo ugostiteljske objekte koji ih krše – rekla je Šljivančanin.

Tokom sjednice se čuo i stav privrednika da je potrebno intenzivnije kontrolisati izdavaoce privatnog smještaja jer u toj oblasti država nema dovoljnu kontrolu plaćanja PDV-a.

Privredna komora će uputiti inicijativu Ministarstva finansija i socijalnog stranja za sastanak sa predstavnicima turističkih privrednika na temu najavljenog povećanja stope PDV-a u ugostiteljstvu.

Ova inicijativa za sastanak biće upućena i Odboru za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore.

Najčitanije