15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Promocija baštine i Boke Kotorske

Folklorna smotra u Kotoru

Međunarodni festival foklora „Oj talasi talasajte – Kotor 2024“, koji će realizovati foklorni ansambl „Nikola Đurković“ iz Kotora, dobio je 34.888,70 eura na javnom konkursu „Kultura spaja: Od amatera do profesionalaca“ Ministarstva kulture i medija, za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata/programa nevladinih organizacija. Projekat će realizovati sa partnerima – NVU “Narodno blago – Biserje“ iz Rožaja i organizacijom tradicionalnih festivala i tradicionalne umjetnosti Crne Gore – CIOFF iz Podgorice.

Direktor festivala prof. Predrag Šušić za Pobjedu je kazao da će treći međunarodni festival folklora “Oj talasi, talasajte – Kotor 2024.“ biti realizovan u Kotoru od 20. do 24. juna.

– Na festivalu će ove godine, pored folklornog ansambla „Nikola Đurković“, koji je organizator i domaćin, učestvovati i nekoliko renomiranih ansambala iz Crne Gore. Biće učesnika i iz Kolumbije, Poljske, Italije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Albanije. Prethodnih godina pokrovitelj festivala je bila Opština Kotor, a značajnu pomoć u realizaciji su dali Turistička organizacija i Kulturni centar Kotor, kao i Ministarstvo kulture i medija – istakao je Šušić.

CILJEVI

Šušić je pojasnio da će se u sklopu festivala, pored izuzetno kvalitetnih folklornih koncerata učesnika, realizovati i međunarodna radionica tradicionalnih igara i plesova, kao i izložba narodnih nošnji Crne Gore.

– U pripremnoj fazi projekta, tokom aprila, u Bijelom Polju i Kotoru biće realizovane smotre folklornih ansambala Crne Gore, na kojima će se prikazati domaći ansambli i izabrati najbolji koji će predstavljati našu zemlju na festivalu.

Projektom su utvrđene potrebe, ciljevi, očekivani rezultati i grupe, kao i aktivnosti sa rokovima realizacije i potrebni iznosi sredstava za njihovu realizaciju. Projektne aktivnosti su počele 15. januara i trajaće sedam mjeseci – rekao je Šušić.

Prema njegovim riječima, jedan od ciljeva festivala je da bude prepoznat i prestižan u regionu i šire po kvalitetu organizacije i odabiru kvalitetnih učesnika koji dolaze na njega.

– Imamo jasnu viziju i strategiju kako ispuniti zadati cilj. Svake godine uključujemo sve veći broj značajnih institucija koje nas podržavaju, te su sada sa nama Opština, Turistička organizacija i Kulturni centar Kotor, kao i Ministarstvo kulture i medija. Plan je da za ovu godinu uključimo i znatan broj različitih sponzora i donatora, koji će svoju korist i promociju vidjeti u pomoći festivalu. Ovom prilikom i ovim putem ih pozivam da nam se jave i podrže nas – istakao je Šušić.

On je naglasio da će se opredijeljena sredstva iskoristiti za mnogo bolju pripremu, te širu i kvalitetniju prezentaciju i popularizaciju samog festivala, kao i poboljšanje kvaliteta potrebne i veoma zahtjevne tehničke podrške.

Šušić je kazao da će, pored nesvakidašnjih lokacija u Kotoru, gdje realizuju programske aktivnosti festivala, učesnike upoznati i sa dijelom bogate kulturne i turističke ponude Boke Kotorske i Crne Gore.

– Ovo je još jedan od kvalitetnih sadržaja koji se za posjetioce našeg Primorja i države nudi u periodu predsezone. Važno je istaći da je „Oj talasi talasajte“ jedan od samo dva festivala folklora u Crnoj Gori koji se nalaze na listi svjetskih festivala pod znakom CIOFF- a, organizacije koja radi pri UNESKO-u. To govori o značaju i kvalitetu organizacije i programskih aktivnosti festivala – rekao je Šušić.

AKTIVNOSTI

Šušić je napomenuo da Kotor, pored mnoštva različitih kulturnih sadržaja, od sada nudi i nešto za zaljubljenike tradicionalne kulture i plesa.

– Iskustvo rukovodstva, kvalitetni projekti i do sada ostvareni rezultati sveukupnog rada folklornog ansambla “Nikola Đurković“ iz Kotora, na domaćem i međunarodnom planu, garantuju još jednu sjajnu manifestaciju, koja će, sigurno

smo, ići rame uz rame sa već tradicionalnim kotorskim feštama, maskenbalima, koncertima i festivalima – istakao je Šušić.

Iz folklornog ansambla “Nikola Đurković“, pored organizacije trećeg međunarodnog festivala folklora ,,Oj talasi, talasajte – Kotor 2024“, najavljuju realizaciju velikog broja zanimljivih aktivnosti u toku godine u kojoj obilježavaju 15 godina djelovanja.

U narednom periodu Pobjeda će predstaviti projekte i drugih najvećih dobitnika konkursa.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije