20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Teretni brodovi kasne u Barcelonu i do 15 dana

Brod – foto Boka News

Teretni brodovi kasne u luku u Barceloni deset do petnaest dana jer plove oko Afrike kako bi izbjegli potencijalne napade u Crvenom moru, rekao je direktor lučke uprave Lluis Salvado.

Kasne različite vrste proizvoda, uključujući ukapljeni prirodni plin. Terminal za ukapljeni prirodni plin u Barceloni među najvećima je u Španjolskoj.

– Brodovi ipak manje kasne u luke u zapadnom Sredozemlju jer su bliže obilaznoj ruti oko Afrike nego u one u istočnom Sredozemlju, naglašava Salvado.

Situacija utječe u velikoj mjeri na luke u istočnom Sredozemlju, mi u zapadnom dijelu nismo toliko na udaru, tvrdi šef uprave luke u Barceloni.

Od studenog jemenski pokret Ansar Allah napada brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru, tražeći obustavu operacija izraelske vojske u pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći Palestincima. Pokret predvodi vijeće koje vlada gušće naseljenim dijelovima Jemena.

Od sredine siječnja SAD i Britanija uzvraćaju napadima na ciljeve u Jemenu, ističući da žele zaštititi plovidbu. Jemenski pokret odgovorio je uključivanjem na popis meta američkih i britanskih brodova.

Zbog napada neke logističke kompanije obustavile su tranzit kroz Crveno more i preusmjerile brodove oko Rta dobre nade, što produljuje putovanje i podiže troškove.

Barcelona je s malo više od 57 milijuna tona bruto pretovarenog tereta u 2022. dijelila jedanaesto mjesto s Constanțom na ljestvici 20 najprometnijih luka u Uniji, prema podacima Eurostata.

Na prvom je mjestu Rotterdam s 427 milijuna tona, na drugom Antwerpen-Bruge s 254 milijuna, a na trećem Hamburg sa 103 milijuna tona.

Najčitanije