14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Promocija “Boke pomorske” u Zbirci pomorskog nasljeđa

Boka pomorska

U toku je predstavljanje dokumentarne serije „Boka pomorska publici u gradovima Boke. Nakon sinoćnje promocije u Herceg Novom, u večeri kada će na nacionalnom servisu RTCG premijerno biti emitovana druga epizoda serijala, projekat će večeras, nedjelja 13. novembar, biti bliže predstavljen tivatskoj publici u Zbirci pomorskog nasljeđa. Druženje sa autorima serije počinje u 19 sati.

Ovom prilikom publika će moći da pretpremijerno pogleda epizodu serije koja još nije prikazana na RTCG, a tematski je vezana za Tivat. U Herceg Novom je sinoć prikazana epizoda o admiralu Marku Vojnoviću (1750-1807), dok će večeras u Tivtu biti emitovana “Boka pomorska” o kapetanu Iliji Damjanoviću (1868-1953).

Autori serije- koscenarista i reditelj Rastko Šejić, scenarista i voditelj Siniša Luković i izvršni producent Željko Komnenović sutra veče će se družiti sa Kotoranima u Kinu Boka od 18.30, gdje će biti prikazana epizoda serije posvećena kotorskom pomorcu i brodovlasniku Milošu Vukasoviću (1842-1908).

Dokumentarna TV serija „Boka pomorska“ u produkciji NVO Matica Boke iz Tivta i Udruženja „Šta hoćeš“ iz Beograda, sadrži jedanaest 45-minutnih epizoda posvećenih nekima od najznamenitijih pomoraca, brodovlasnika, pomorskih ratnika ili pomorskih preduzetnika, rodom ili djelom iz Boke. O istoriji svjedoči više od 50 relevantnih sagovornika – od istoričara, arheologa, muzejskih eksperata, književnika, istoričara umjetnosti, sveštenika, etnologa, samih pomoraca ili potomaka nekih od slavnih bokeljskih kapetana.

Serija „Boka pomorska“ emituje se premijerno počev 6.novembra, jednom nedjeljno na Drugom programu RTCG-a, sa reprizama na satelitskom kanalu javnog servisa.

Autor koncepta, reditelj: Rastko Šejić; scenarista, novinar: Siniša Luković; izvršni producent: Željko Komnenović; kompozitor: Vladimir Lešić; kinematografi: Časlav Petrović, Aleksandar Kalezić, Marko Ristić; dizajner: Zoran Mujbegović; spiker: Aleksandar Novaković

Produkcija: Matica Boke i Šta hoćeš, 2022.

Najčitanije