20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Zaustavljeno bespravno rezanje starog trajekta – intervencija Inspekcije sigurnosti plovidbe u Zelenici

Rezanje starog trajekta Omorika

Inspekcija sigurnosti plovidbe iz Kotora, obustavila je i zabranila radove na sječenju u staro željezo hidrograđevinskog plovila „Omorika“ koji su obavljani na lokalitetu Zmijice u blizini luke Zelenika u Boki Kotorskoj.

Radovi na sječenju ovog starog broda – nekadašnjeg trajekta, počeli su prije nekoliko dana, a da vlasnik „Omorike“, kako je konstatovala inspekcijja, nije prethodno pribavio dozvolu nadležnih da taj posao obavi na pristaništu Zmijice. Po Zakonu o sigurnosti pomorske plovidbe, sječenje (kasiranje) dotrajalih plovila može se obavljati jedino u brodogradilišnim lukama kakve su u Crnoj Gori Bijela u opštini Herceg Novi i Bonići kod Tivta. Ukoliko se to radi na nekoj drugoj lokaciji, potrebno je da se sa rezanjem broda prethodno saglasi i posebnu dozvolu izda nadležna Lulčka kapetanija. Uz to, prilikom sječenja brodova se moraju primijeniti i posebne mjere zaštite životne sredine kako bi se spriječlilo da u more dospiju štetne materije poput zauljenih tečnosti, nafte, azbesta i ostalih sličnih problematičnih materijala sa plovila koje se kasira.

Kako je u petak prilikom kontrole utvrdio inspektor sigurnosti plovidbe, kapetan Grujica Dudić, Lučka kapetanija Kotor nije vlasniku „Omorike“, izvjesnom Miloradu Popoviću iz Podgorice, odobrila da ovaj sječenje broda obavi na Zmijicama. Stoga je inspektor Dudić izrekao zabranu izvođenja daljih radva na sječenju „Omorike“ i pozvao vlasnika broda da u ponedjeljak dođe u prostorije Inspekcije sigurnosti plovodbe u Kotoru i donese sve dokumente koje ima za taj brod. Radove na sječenju broda u Zelenici, vlasnik „Omorike“ neće smjeti da nastavi ukoliko mu ih formalno ne dozvoli Lučka kapetanija, već će brod morati da otegli na jedina mjesta gdje to legalno može uraditi – u Bijelu ili Boniće. Ipak, i to pod uslovom da se sa time saglase firme Adriatic 42, odnosno Navar koje u Bijeloj i Bonićima imaju servisne centra za jahte sa kojima nije kompatibilno sječenje u staro željezo diotrajalih trgovačkih brodova kakva je „Omorika“.

Inače, „Omotrika“ je  do prije nekoliko mjeseci kao hidrograđevinsko plovilo korištena kao podrška za izvođenje je građevinskih radova na obnovi stare austrougatrske tvrđave Mamula na ostrvu lastavica na ulazu u Boku, a koju je švajcvarsko-egipatska kompanija Orascom, pretvorila u luksuzni hotel i rizort. Ovaj brod inače, nekadašnji je trajekt koji je dugo godina plovio u Hrvatskoj plod imenom „Zamošće“ u floti kompanije Mediteranska plovidba sa Korčule, da bi ga 2013. kupila i u Crnnu Goru dovela građevinska kompanija „Briv“ iz Kotora i pretvorila u hidrograđevinsko plovilo. Ovaj je stari brod narednih nekoliko godina korišten za izvođenje hidrograđevinskih radova na Crnogorskom primorju – prvenstveno tokom izgradnje marina Porto Montenegro u Tivtu i Portonovi u Kumboru, da bi ga poslije „Briv“ prodao hercegnovskoj firmi „Omorika Commerce“, a ova pod novim imenom „Omoria“ koristila kao hidrograđevinsko plovilo na Mamuli,. Kada su ovi radovi završeni, prestala je i potreba za 60 godina starim i slabo održavanim brodom, pa je „Omorika“ završila pod brenerima.

Rezanje starog trajekta Omorika

Inače, ovaj je brod dug 41,6 i širok 11 metara od 296 tona,  sagrađen daleke 1962. u njemčkom brodogradilištu Husumer Schiffswerft GmbH, pod imenokm “Pidder Lyng” . Tada je ovaj trajekt plovio na liniji koja povezuje Frizijska ostrva u Sjevernome moru sa kopnom. Decet godina kasnije brod  preseliio se na Jadran jer ga je 1971. kupila Mediteranska plovidba Korčula i koristila do 2010. pod imenom “Zamošće” kao trajekt koji je spajao poluostrvo Pelješac sa ostrvom Korčula na liniji Orebić-Dominče. Nakon toga brod kupuje hrvatska građevinska firma “Obšivač”,  daje mu ime “Sveti Libveran” i tri godine koristi za prevoz građevinske operative između hrvatskih ostrva, da bi 2013. ovaj veteran došao u Boku jer ga je kupio kotorski “Briv” i dao mu ime “Jovan”, a potom i  “Briv 1” kada ga je registrovao pod zastavom Moldavije.

U požaru koji je izbio na ovom briodu aprila 2014. kada je on korišten za izgradnju novih mula marine Porto Montrenegro u Tivtu, na “Brivu 1” je poginuo 32-godišnji radnik kompanije “Briv”, državljanin Srbije I.S. Brod je potom 2019. kupila hercvegnovska firma “Omorika” i koristila ga za podršku građevinskim radovima na Mamuli.

Zanimljivo je da je veteran čije je rezanje ovih dana bespravnio započetio na Zmijicama, svojevremeno bio i filmska zvijezda jer je ovaj brod pod imenom “Sveti Liberan”  2011. korišten prilikom snimanja filma “Venuto al Mondo” u Hrvatskoj. Završne scene tog filma u kome je glumila slavna španska glumica, oskarovka Penelope Kruz, snimljene su upravo na palubi tog trajekta.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije