16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Promocija reprint izdanja “Postanak i razvitak trgovačke mornarice u Boki Kotorskoj“ don Nika Lukovića

Knjiga

Matica Boke će u subotu 11. maja sa početkom u 20 sati u galeriji „Josip Bepo Benković“ u Herceg-Novom predstaviti svoj novi izdavački poduhvat- piređeno reprint izdanje knjige don Nika Lukovića iz 1930. godine „Postanak i razvitak trgovačke mornarice u Boki Kotorskoj“.

O knjizi će govoriti predsjednik UO Matice Boke, Željko Komnenović, novinar i publicista Siniša Luković kao i Petar Palavršić, višegodišnji kustos Pomorskog muzeja u Kotoru i autor više knjiga iz oblasti istorije bokeljskog pomorstva. Luković i Palavršić su autori predgovora i biografije Don Nika Lukovića koji su sastavni dio knjige koja je obogaćena sa fotografijama o istorijskim ličnostima i brodovima o kojima je autor pisao.

U saradnji sa Pomorskim muzejom  Crne Gore biće priređena i izložba slika poznatih bokeljskih kapetana i brodova iz fundusa ove ustanove.

Don Niko Luković

Don Niko Luković u ovoj knjizi koje je izdalo Udruženje Bokelja iz Beograda, govori o slavnim danima bokeljskih pomoraca, vremenu jedrenjaka i parobroda, pomorskim bitkama i likovima znamenitih admirala i kapetana iz Boke kotorske. Knjiga je nastala na osnovu predavanja poznatog bokeljskog sveštenika na Narodnom univerzitetu u Beogradu 5.januara 1930. godine.

Najčitanije