22 C
Kotor

Slušaj online radio

Promovisana „Ostavština Italije na Crnogorskom primorju” Jovana J. Martinovića

„Ostavština Italije na Crnogorskom primorju” naziv je knjige autora mr Jovana J. Martinovića. Koja  je predstavljena u ponedjeljak u Galeriji solidarnosti u Kotoru.

U ime domaćina brojne posjetioce pozdravio je direktor JU „Muzeji Kotor“, Dušan Medin koji kazao da Martinović svojim istraživačkim radom uvezuje različite kulturne krugove, minule i sadašnje svjetove i epohe, što je potvrdio kroz više desetina publikacija, naučnih radova i tekstova.

„U monografiji „Ostavština Italije na Crnogorskom primorju”  mr Jovan J. Martinović se primarno bavio arhitektonskim nasljeđem Venecije, gospodarice Mediterana i naše obale, od sredine XV vijeka do njenog pada 1797. godine. Stručno-naučnim storijama obuhvaćeno je deset gradova i naselja na primorju i u neposrednom zaleđu: Kotor (Cattaro), Perast (Perasto), Hergceg Novi (Castelnuovo), Tivat (Teodo), Budva (Budua), Sveti Stefan (Santo Stefano), Kastel Lastva ili Petrovac (Castel Lastva), Bar (Antivari), Svač (Sovacio) i Ulcinj (Dulcigno). Posljednja cjelina knjige jeste spisak porijekla ilustracija kojom autor ukazuje na obilje građe koju je konsultovao prilikom obrade materijala“ – kazao je Medin.

Aleksandar Dender, predsjednik Zajednice Italijana Crne Gore koja je izdavač ove knjige, je podsjetio da su veze između Kotora, Boke Kotorske, Crne Gore i Italije bile vjekovima veoma jake.

Promocija knjige Jovana J. Martinovića

“Mr Jovan J. Martinović je autentični Kotoranin, sa Kotorom u duši i srcu, arheolog koji je otkrio prvobitnu crkvu Svetog Tripuna iz IX vijeka i ostatke prve kotorske katedrale Svetog Đorđa sa krstionicom ispod crkve Sv. Matije iz VI vijeka i tako pomjerio svjedočanstvo istorije Kotora tri vijeka unazad. U trenutku kada Kotor gubi ne samo svoje građane već i svoj identiteti, zahvaljujući njegovom radu mi i dalje imamo stalnu vezu sa nevjerovatno bogatom istorijom grada” – istakao je Dender.

On je kazao da od Herceg Novog do Ulcinja postoje brojni spomenici, crkve, palate i cijeli gradovi koji svjedoče o vjekovnom italijanskom prisustvu na ovim prostorima.

Ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Luca Zelioli istakao je važnost djela Jovice Martinovića, koji je ponudio kvalitetan sadržaj na 100 stranica u kojoj smo dobili kvalitetan osvrt na samu Veneciju.

„Italija je danas nasljednica svega onoga što nam je Venecija ili Serenissima ostavila, praktično ono što je nekada sama Venecija nazivala albanskim Venetom. To je zaista ostavština koja zaslužuje da bude otkrivena, zaštićena, unaprijeđena i na pravi način valorizovana. Ona je jako važna za nas Italijane koji smo direktni nasljednici onih koji su se zvali Venecijanci, isto tako i za same Crnorogrce koji su nasljednici italijanskog nasljeđa u Crnoj Gori. Ovo je zadužbina čitavog čovječanstva” – kazao je Zelioli.

Promocija knjige Jovana J. Martinovića

Autor knjige Martinović zbog bolesti nije mogao prisustvovati promociji, pa je njegovu poruku prenio predsjednik Zajednica Italijana Crne Gore Aleksandar Dender.

On je izrazio zahvalnost Zajednici Italijana koja je shvatila veliku vrijednost rukopisa pa su odlučili da iznađu sredstva za njihovo integralno izdavanje.

„Po posebnom redaktorskom postupku izvršio sam pažljivo uklapanje i spajanje tekstova i predao Zajednici prototip rukopisa ove objedinjene knjige o Ostavštini Italije na Crnogorskom primorju“ – poručio je autor.

Promocija knjige Jovana J. Martinovića

Pored brojni zvanica, kolega i prijatelja Jovana J. Martinovića promocij su prisustvovali predsjednica SO Kotor Dragica Perović i potpredsjednik Opštine Kotor Milivoj Samardžić, konzul Republike Hrvatske u Kotoru Marijan Klasić..

U muzičkom dijelu programa nastupila je ženska klapa „Bellezza” iz Tivta.

Organizatori predstavljanja monografije su  Zajednica Italijana Crne Gore i OJU „Muzeji” Kotor“.

Održana Skupština Zajednice Italijana Crne Gore

Skupština Zajednice Italijana CG

Prije promocije knjige u palati Bizanti u Kotoru održana je redovna godišnja Skupština Zajednice Italijana u Crnoj Gori kojom je predsjedavao predsjednik Aleksandar Dender.

Delegate je u ime Opštine Kotor pozdravila predsjednica Dragica Perović i ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Luca Zelioli.

Skupština Zajednice Italijana CG

Na Skupštini je za potpredsjednika Zajednice izabran Andro Radulović, primljeni su novi članovi, usvojeni izvještaji o radu za proteklu godinu, finasiski izvještaj i plan aktivnosti za 2019.

Izvor:M.M

Najčitanije