19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Protest “Ne damo Kotor!” – Jokić razriješio potpredsjednika Opštine, preduhitrio DPS-SDP-HGI

Građani Kotora okupili su se danas ispred palate Bizanti, na protestu “Ne damo Kotor!”, kako bi uoči sjednice SO Kotor pružili podršku vladajućoj koaliciji. Okupljeni ispred SO pravili su veliku buku pištaljkama, bubnjevima, zavijanjem sirena, povicima lopovi, lopovi, ne damo Jokića…

Jokić se, prilikom ulaska u zgradu SO, obratio okupljenim građanima i zamolio ih da mirno i dostojanstveno aplauzom isprate odbornike.

“Oni neka urade to što su planirali, mi smo već pobijedili što god da se desi. Nas je ovdje više”, rekao je Jokić.

Oko 13,15 sati Vladimir Jokić je prisutne građane pozvao da se, “bez obzira na pravno nasilje i brzakonje u Skupštini, mirno raziđu i ostave DPS i SDP da se ponovo u miru vjenčaju”. Protestni skup je završen.

Sjednica SO – Jokić razriješio potpredsjednika Opštine, preduhitrio DPS-SDP-HGI

Opozicija – DPS, SD, HGI i LP su prisutni u kompletnom sastavu, pa je parlament imao kvorum za rad.

Predsjednica SO Dragica Perović otvorila je sjednicu, ali je odmah prekinula i dala pauzu, na neodređeno vrijeme, ona je ipak nastavljena nakon desetominutne pauze.

Perović je rekla da daje pauzu radi zbog potrebe konsultacije sa nadležnima zbog toga što inicijatori nisu na vrijeme u dnevni red uvrstili predlog za određivanje potpredsjednika Opštine koji će obavljati poslove predsjednika Opštine u slučaju da Jokić bude smijenjen.

Bruna Lončarević iz SDP-a tada je rekla da je Perović isključila mikrofone, i otišla, ali da je ostalo 19 odbornika, te da imaju većinu da smijene Jokića.

“Ovo je naš dom, a ne ono dolje, ono je ulica”, kazala je Lončarević.

Zaposleni u Skupštinskoj službi odbili su da vrše tonsko snimanje sjednice. Tvrde da to ne mogu činiti bez dozvole predsjednice Perović.

Bruna Lončarević (SDP) i Željko Aprcović (DPS) insistiraju da radnici skupštinske službe “na njihovu odgovornost” nastave da snimaju sjednicu.

Radio Kotor nije direktno prenosio sjednicu, ali je snimao, pa je ona nastavljena.

Nakon što su obezbijeđeni tehnički uslovi, Željko Avramović (DPS) saopštio je da je prisutno 18 odbornika da imaju kvorum, te da parlament nastavlja s radom.

Bruna Lončarević iz SDP-a, koja je predlagač razrješenja Jokića, kazala je da je u Kotoru mirno, da su se strasti smirile i mogu da nastave s radom.

“Mi smo imali razloga da održimo vlast, ali u ovom gradu već godinu i po nema skupštine, održana je samo jedna, ne funkcioniše vlast. Mi iz SDP-a ne možemo više da prihvatimo ovo što se u Kotoru dešava”, kazala je ona.

Najstariji odbornik u ovom sazivu Jovo Suđić (DPS) ovlašćuje odbornika DPS Željka Avramovića da vodi Skupštinu. SO nastavlja sa radom, prisustvuje 18 odbornika, predsjedava Željko Avramović (DPS). Avramović je tvrdio da predsjednica SO Dragica Perović (DSS) nije u skladu da Poslovnikom prekinula sjednicu.
Usvojen je dopunjeni dnevni red.
“U ovome gradu već godinu i po postoji nešto što se zove “ne valja”, vlast ne funcioniše i mi iz SDP to više ne možemo da prihvatimo”, kazala je Lončarević.
U međuvremenu gradonačelnik Jokić je donio rješenje kojim je dužnosti razriješio potpredsjednika Opštine Branka Nedovića ( SDP), koga su SDP i opozicija namjeravali da ovlaste da predsjedava Opštinom Kotor nakon što Jokić bude razriješen.
Rješenje o smjeni

Tokom rasprave u parlamentu Aprcović (DPS) je kazao da nije donesen budžet, planovi i programi rada, nijedna kapitalna investicija nije realizovana, Kotor je u blokadi”.

“Sa ovakvim biznis planom Luke nećemo jos dugo biti na listi UNESCO-a”, kazala je Bruna Lončarević.

Nedović nakon što mu je saopšteno da je smijenjen

“Konsultovao sam se sa strukom i ne mogu dati moju saglasnost na to imenovanje, da ne bi smo došli u neke pravne dileme, s obzirom da su druga dva potpredsjednika Opštine u međuvremenu podnijela ostavke”, kazao je Nedović, aludirajući na to što je i on u međuvremenu riješenjem Jokića, razriješen dužnosti.

Nedović je u svom izlaganju već govorio o “ovoj skupštinskoj većini” u Kotoru, priznajući tako da je SDP promijenio stranu i presao u savez sa DPS i njenim koalicionim partnerima.

Sjednica je u toku…

Izvor:S.L

Najčitanije