4 C
Kotor

Slušaj online radio

Protest protiv kovid mera u Ljubljani, na ulicama ponovo suzavac i vodeni topovi

Slovenija – protest foto Hina /arhiva

Protivnici mjera protiv koronavirusa u Sloveniji okupili su se u centru Ljubljane treću srijedu zaredom, a policija je morala da upotrebi vodene topove i suzavac protiv demonstranata, javlja N1 u Sloveniji.

Nakon tri sata na trgu u Ljubljani demonstranti su krenuli ka predsedničkoj palati. Oko 10.000 demonstranata uzvikivalo je „Sloboda, sloboda“ i pokušalo da blokira glavni put severno od Ljubljane, nakon čega je policija intervenisala.

To je druga takva intervencija slovenačke policije protiv demonstranata u ovom mjesecu.

Demonstranti su nosili transparente s natpisom „Stop korona fašizmu“ i druge, zahtjevajući jednaka prava za vakcinisane i one koji to nisu.

Policija je prethodno navela da je sa učesnicima obavila više informativnih razgovora, pozvala ih na poštovanje zakona o javnim okupljanjima te upozorila da je prostor pred parlamentom pod video nadzorom.

Protest na kome učestvuju članovi antivakserskih udruženja, kao i ljudi koji kažu da nisu protiv vakcinacije, ali da je to pitanje ličnog izbora i stvar slobodne volje, počeo je minutom ćutanja u spomen na 20-godišnju devojku koja je jutros umrla u ljubljanskom UKC-u od posledica moždanog udara, dve nedelje nakon što je vakcinisana preparatom Džonson i Džonsona protiv kovida-19.

Na početku okupljanja demonstrantima se obratio i otac preminule, javljaju slovenački mediji. „Moja Katja se vakcinisala da bi dobila slobodu. Govori se samo o postocima obolelih, ali ona nije bila postotak, bila je moje dete“, kazao je i nakon toga napustio skup.

Na skupu se između ostalog čuju i povici protiv vlade i njene politike, te uzvici „lopovi, lopovi“.

Policija je upozorila prisutne da na takve manifestacije nije dopušteno donositi opasne predmete, poput štapova, kamenja ili pirotehničkih sredstava, te da će u suprotnome morati da djeluje. Takođe je upozorila da se na proteste ne dovode djeca.

Izvor:N1 info

Najčitanije