13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Prozori ljubavi – molitva preko mora

„Prozori ljubavi/Molitva preko mora“ – naziv je izložbe slika akademskog slikara prof. Ljubomira Borozana koja je sinoć otvorena u Muzeju grada Perasta u organizaciji OJU „Muzeji“ Kotor.

U ime ove muzejske ustanove brojnu publiku pozdravila je rukovoditeljica Dragana Lalošević, a u uvodnom dijelu programa odlomak iz predstave ,,Tre sorelle“ u režiji Zorana Rakočevića odigrale su glumice Marija Đurić, Jelena V. Đukić i Maša Labudović, dok je svoju pjesmu posvećenu pomenutoj bokeškoj legendi govorila Mila Moškov.

Prozori ljubavi – molitva preko mora

Izložbu slika Ljubomira Borozana otvorila je istoričarka umjetnosti mr Jovana Lalošević.

Po njenim riječima, Borozan se nije samo predao ljepotama Boke, već je zaronio mnogo dublje u njenu dušu iz koje su ga saplele niti nataloženog bogatstva kulturnih slojeva iz kojeg ga je posebno pridobila ljubav triju sestara.

,,Ljubomir Borozan nas uvodi u jednu posebnu i neuobičajenu priču, onu iskazanu likovnim umjećem iz kojeg će progovoriti ne samo kolorit i savršenstvo kompozicije, već i živa riječ koja će odzvoniti i rasuti se vodom zaliva, dodirujući neke nove valove, koji će je odnijeti dalje u neka nova buduća vremena“, istakla je Lalošević.

Prozori ljubavi – molitva preko mora

Prisutnima se obratio i autor izložbe prof. Ljubomir Borozan koji je kazao da mu je čast što ima priliku da izlaže u ovom znamenitom peraškom ambijentu te sa zahvalio organizatorima na ukazanom povjerenju.

Prozori ljubavi – molitva preko mora – Ljubomir Borozan

„Prozori ljubavi“ dio je postavke posvećene legendi Tre sorelle, a „Molitva preko mora“ niz slika posvećen Perastu, njegovoj prošlosti i ljudima koji su ga stvarali.

Najčitanije