19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvi internacionalni festival Umjetnosti i kulture u Luštici Bay, 13. avgusta

Luštica Bay – foto Zoran Nikolić

Duh egzotičnog Egipta širiće se Lušticom Bay tokom Prvog internacionalnog festivala Umjetnost i kultura u Luštici Bay, 13. avgusta


Luštica Bay je ovog ljeta pozornica najatraktivnijih kulturnih događanja koja odišu kosmopolitskim duhom spajajući umjetnost, kulturu i modu. Prvi internacionalni festival World & Art (Arts & Culture Festival) kroz ovogodišnji program „Egipat u Luštici Bay“, 13. avgusta upoznaće goste i posjetioce sa kulturom Egipta, kroz izuzetnu agendu art performansa  na nekoliko lokacija.

Magično veče koje se organizuje u saradnji sa agencijom Fabrika i posvećeno  upoznavanju ove drevne zemlje, počinje umjetnošću i ljepotom Kleopatre nakon čega slijedi spektakularna modna revija i koncert klasične muzike.

Počasna predsjednica i ambasadorka ovog festivala je popularna i talentovana Tara Emad, egipatska zvijezda, poznata blogerka i glumica koja je ujedno i ambasadorka luksuznih brendova kao što su Šanel (Chanel) i Kartije (Cartier). Tara je i najbolja spona između Crne Gore i Egipta, jer joj je majka Crnogorka, a otac bivši egipatski ambasador u našoj zemlji.

“Luštica Bay je pravi živi grad i zajednica koja stvara mješavinu kultura i raznih uticaja iz cijelog svijeta koji se savršeno uklapaju u lokalnu tradiciju. Kao dio Orascom Development Holdinga, kompanije sa sjedištem u Egiptu, tako da smo ponosni što možemo predstaviti savremenu umjetnost i kulturni identitet i nasljeđe  ove drevne zemlje , ističe Kristina Škanata iz marketinga Luštice Bay.

Premijeran događaj Festivala, KLEOPATRA NA LUŠTICI, biće održan 13. avgusta, od 19:30h na platou kod Amfiteatra i šetališta Marina Village.

 Festival će otvoriti modna revija inspirisana Kleopatrinim likom, u spektakularnoj postavci i uz dramatičnu kulisu rasvjete u bojama egipatske zastave – crvenoj, bijeloj i crnoj. Talentovane crnogorske dizajnerke, Ivana Miranović, dizajnerka brenda Itsa Couture, i Katarina Zlajić, dizajnerka nakita, stilizovale su šest modela inspirisanih glumicom Elizabet Tejlor u ulozi Kleopatre u istoimenom filmskom hitu iz 1963. godine.

Ivana Miranović je poznata po sofisticiranim kreacijama koje u sebi sadrže glamur, ekstravaganciju i modernost u isto vrijeme, dok je dizajn Katarine Zlajić inspirisan skulpturalnim oblicima i teksturama zbog kojih ju je Vogue Italia odabrao među šesnaest perspektivnih dizajnerki nakita.

Iste večeri, u 20.30 časova, promenada ispred Svjetionika biće svojevrstan runway, modna pista  egipatske modne dizajnerke DEANA SHABAAN. Deana Šaban je poznata egipatsko-američka  dizajnerka koja živi u Egiptu, gdje je 2010. godine osnovala luksuznu modnu kuću DS. Ona predstavlja svoje kolekcije večernjih toaleta i vjenčanica dva puta godišnje, a svake godine prikazuje i nove kolekcije nakita.

Fouad

Čarobno muzičko veče ispred Svjetionika se nastavlja u 21.15 časova KONCERTOM VIOLINISTE AHMEDA MOUNIBA, koncertnog majstora Kairskog filharmonijskog orkestra. Munib je svjetski poznati violinista koji se posebno ističe u žanrovima klasične muzike i džeza a muzikom se bavi od sedme godine. On će na ovom koncertu svirati egipatski instrument „rabab” i tradicionalnu egipatsku muziku, uz pratnju pijaniste Mohameda Fouada, kako bi publici pružili jedinstveno muzičko iskustvo.

Gastro iskustvo , uz rafinirani meni italijansko-egipatskih specijaliteta i gostujućeg šefa kuhinje iz Kaira, organizovano je u restoranu Villa Cesare.

Sa idejom da postane tradicionalan, Luštica Bay internacionalni World&Art festival umjetnosti i kulture trebalo bi da se iz godine u godinu održava u istom terminu – druge subote u avgustu, predstavljajući umjetnike i modne kreatore iz različitih zemalja svijeta. Tema festivala će svake godine biti druga država. Planirano je da svaka festivalska edicija predstavi crnogorske kreatore inspirisane državom koja je tema festivala, potom gostujuće dizajnere iz te zemlje, te gostovanje umjetnika iz države kojoj je festival posvećen.

 

Najčitanije