17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvi put nakon 20 godina Herceg – Novi je imao ljeto bez restrikcija vode

Sa pressa
Sa pressa

Zahvaljujući odličnoj saradnji sa Regionalnim vodovodom i aktivnostima  na lokalnom nivou Herceg-Novi je u udarnom dijelu ljetnje sezone imao redovno vodosnabdijevanje, saopštili su predstavnici lokalne uprave i “Vodovoda”.

“Moram se zahvaliti Regionalnom vodovodu na odličnoj saradnji koju nastavljamo. Sa 44 litara vode u sekundi koje smo preuzeli iz sistema Regionalnog vodovoda sačuvali smo lokalna izvorišta, prvenstveno Opačicu, što je omogućilo da cijeli grad ima uredno snabdijevanje vodom. Prvi put nakon više od 20 godina Novi je imao ljeto bez restrikcija, i u trenucima kada je u gradu boravilo preko 40 hiljada gostiju. Efikasno rješavajući zaostale probleme lokalna administracija je uspjela da napravi veliki pozitivan pomak u oblasti koja je decenijama najveći komunalni problem Herceg Novog i još jednom potvrdi da je posvećena dobrobiti svih gradjana i ubrzanom razvoju Opstine”, kazao je sekretar za komunalne djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi Ilija Peulić na konferenciji za novinare.

On se zahvalio i opštini Tivat, te istakao da će aktivnosti koje su realizovane biti veoma značajne da se i u narednom periodu obezbijedi stabilno vodosnabdijevanje na teritoriji cijele opštine.

Podsjetio je na vrlo korisan dogovor sa Hidroelektranom Trebišnjica i efikasno rješenje da remont hidrotunela Gorica-Plat bude obavljen u maju.

“Do sada smo imali odličnu komunikaciju sa kolegama iz Trebinja i nailazili na razumijevanje, na čemu smo im zahvalni. Pokušaćemo da postignemo dogovor kojim bismo ustalili majski termin za remont. Na taj način, osigurali bismo da proljećne restrikcije zbog budu najblaže moguće, a nadam se i da ih ne bude, što je od velike važnosti za Herceg Novi”, rekao je Peulić.

Grad je dobio dodatne količine vode izgradnjom cjevovoda u mjestu Karasovići i ostvarena je odlična koordinaciju sa Opštinom Konavli i Konavoskim komunalnim društvom.

Da mogu biti zadovoljni urađenim saglasan je tehnički direktor “Vodovoda i kanalizacije” Mićo Stojanović.

Sa pressa
Sa pressa

“Važno je istaći da  smo ovo postigli u veoma lošoj hidrološkoj godini”, kazao je Stojanović.

On se zahvalio i svim radnicima preduzeća “Vodovod i kanalizacija” na savjesnom i brzom reagovanju. Kako je kazao, službe su u najskorijem roku sanirale sve nepredviđene kvarove, o čemu su i građani Novog bili redovno i tačno obavještavani.

“Pomoć smo imali i u vidu “Sistema 48”. Konkretne i tačne informacije koje na ovaj način dobijamo od građana unapređuju efikasnost naših službi”, rekao je Stojanović.

Nastavlja se sa aktivnostima u cilju poboljšanja infrastrukture u Herceg Novom. Preduzeće “Vodovod i kanalizacija” je izradilo projekat sanacije vodovodne mreže i izgradnje kanalizacione mreže u Igalu, naselje Bare, za koji su dobili urbanističko-tehničke uslove. Slijedi raspisivanje tendera, što se može očekivati po završetku zabrane građevinskih radova.

Herceg - Novi
Herceg – Novi

“Grad će po završetku realizacije imati na raspolaganju dodatnih 35 sekundnih litara vode, što je veoma bitno za garantovanje urednog vodosnabdijevanja”, objasnio je Stojanović.

“Ovim projektom riješićemo još jedan dugogodišnji problem. Obezbjeđuje se novi sistem vodosnabdijevanja u naseljima gdje se bilježe veliki gubici na mreži i kanalizacija u dijelu grada koji je do sada nije imao, što je od velikog značaja za unapređenje kvaliteta života”, istakao je Peulić.

Ukupna vrijednost projekta je oko 180 hiljada eura, a investitori Opština Herceg Novi i “Vodovod i kanalizacija”.

“Svjedoci smo da se u Herceg Novi se dešavaju  velike i važne promjene. Grade se turistički kapaciteti na rivijeri, radi se o velikim projektima, a očekujemo i početak gradnje na poluostrvu Luštica. Sve to je izazov za nas kao lokalnu upravu, ali onaj koji rado prihvatamo jer on znači razvoj ovog grada. Novi kapaciteti iziskivaće obezbjeđivanje dodatnih količina vode, za šta će biti potrebna izgradnja novih rezervoara i investicije u vodovodnu mrežu. U tom pravcu i planiramo naše aktivnosti, kako bismo stalno unapređivali kvalitet vodosnabdijevanja”, zaključio je Peulić.

Najčitanije