16 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvi slučajevi majmunskih boginja kod djece u SAD

majmunske boginje ilustracija, foto: Reuters

Majmunskim boginjama je u Kaliforniji zaraženo dijete, kao i jedna beba koja nije američki državljanin. Ova dva slučaja nisu povezana i verovatno su rezultat prenosa zaraze u porodici, navodi se u saopštenju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Djeca se dobro osjećaju, dodao je CDC.

Doktorka Dženifer Mekiston, zamjenica šefa CDC-ovog odeljenja za patologiju i patogene s teškim posledicama, rekla je na konferencijskom pozivu da nije iznenađujuće što su se pojavili pedijatrijski slučajevi majmunskih boginja, ali da „do danas nema dokaza da se ovaj virus proširio izvan“ zajednica homoseksualaca, biseksualaca i drugih muškaraca koji imaju polne odnose s muškarcima.

Ona je dodala da se 99 odsto od 2.891 slučaja majmunskih boginja potvrđenih u Sjedinjenim Državama odnosi na muškarce koji imaju polne odnose s muškarcima, dodavši da se zarazilo i nekoliko žena i transrodnih muškaraca.

Američka vlada je isporučila 300.000 doza vakcina protiv majmunskih boginja i radi na tome da se ubrza isporuka još 786.000 doza iz Danske. Iz Bijele kuće navode da SAD još uvijek procenjuju da li pojavu majmunskih boginja treba proglasiti javnozdravstvenom krizom.

Majmunske boginje, koje izazivaju simptome slične gripi i kožni osip, šire se uglavnom bliskim kontaktom. Potvrđeno je više od 14.000 slučajeva majmunskih boginja u više od 60 zemalja, s pet smrtnih slučajeva u Africi.

Izvor:HINA

Najčitanije