20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Putin: Nudio sam ruku suradnje Wagneru, ali..

Vladimir Putin na stadionu Lužnjiki
Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u intervjuu objavljenom kasno u četvrtak da je plaćenicima iz skupine Wagner ponudio priliku da nastave služiti unutar redovne ruske vojske te im ponudio opcije za budućnost, uključujući ostanak pod njihovim zapovjednikom 16 mjeseci.

Putin, kojeg je intervjuirao ruski dnevnik Kommersant, rekao je da je ponudu iznio na sastanku s 35 boraca i njihovim osnivačem Jevgenijem Prigožinom krajem prošlog mjeseca u Kremlju, pet dana nakon što je Wagner pokrenuo neuspješnu pobunu protiv ruske vojne hijerarhije.

“Svi su se mogli okupiti na jednom mjestu i nastaviti svoju službu”, citira Kommersant predsjednikove riječi. “I ništa se ne bi promijenilo. Vodila bi ih ista osoba koja im je sve to vrijeme bila pravi zapovjednik.”

Budući da je Putin vrhovni zapovjednik vojske, čini se da je implicirao da će oni ostati unutar ruske vojske, iako to nije izričito rekao.

“Mnogi su tada kimnuli kada sam to rekao”, citira Kommersant Putinove riječi.

Međutim, Prigožin se nije složio, izvijestilo je.

“Prigožin… je nakon saslušanja rekao: ‘Ne, dečki se neće složiti s takvom odlukom”, citira Kommersant Putinove riječi.

Pobuna je završila tako što je Moskva borcima Prigožina i Wagnera ponudila priliku da se nasele u susjednoj Bjelorusiji.

Također je rekao da je na ruskom parlamentu i vladi da raspravljaju o pravnom okviru za privatne vojske.

Putin je novinama rekao da ne postoji mogućnost da Wagner ostane u sadašnjem obliku.

“Wagner ne postoji”, rekao je Putin novinama. “Ne postoji zakon o privatnim vojnim organizacijama. On jednostavno ne postoji”, kazao je ruski predsjednik, prenosi Reuters.

Najčitanije