17 C
Kotor

Slušaj online radio

Djela i nedjela na vidjelo

Aktivistkinje Centra za žensko i mirovno obrazovanje “Anima” njeguju antifašističke vrijednosti, ali pozivaju vlast i na preispitivanje


Dan državnosti i Dan ustanka 13. jul  “dobar je dan za preispitivanje”, poručuju aktivistkinje Centra za žensko i mirovno obrazovanje “Anima” i to potkrepljuju performansom koji su održale sinoć na Trgu od oružja, ispred “Stuba srama”. Brojnim prolaznicima, manje domaćima, građanima Kotora, a više stranim turistima, koje je naročito zanimalo šta ove žene nijemim prisustvom uz mnoštvo plakata hoće da kažu, skrenule su pažnju na loše političke poteze vlasti  i pozvale na odgovornost. Na spisku za preispitivanje su korupcija, nepotizam, politička trgovina, klerikalizam, nacionalizam, Sudski savjet i Ustavni sud, ratni i poratni zločini, slučaj “Klapuh”, deportacije, “Kaluđerski laz”, “Bukovica”, “Morinj”, kulturna i prirodna dobra Crne Gore, ali i “Morsko dobro”, loše sprovedene privatizacije čije su žrtve brojne firme njihovi zaposlenici, između ostalih “Solana”, “Primorka” Bar, TO Montenegro, “Autoboka”, hoteli “Teuta” “Vrmac” i “Fjord”,  PKB Herceg Novi, “Servo Mihalj”…

 Prolaznici su pitali, tražili objašnjenja, odobravali, fotografisali…Jedan od onih koji su se zaustavili da iščitaju poruke “Anime” bio je i premijer Dritan Abazović, koji se nakratko zaustavio na putu ka trgu ispred katedrale Sv. Tripuna, gdje je trebalo da se održi ceremonija otvaranja KotorArta.

Sa performansa na TRgu od oružja -ANIMA

-Ovog 13. jula suočeni smo sa neizvjesnošću, najdubljim ljudskim strahom pred budućnošću. Zbog toga nas prošlost i značaj ovog datuma obavezuje na preispitivanje. Valja krenuti u preispitivanje svih djela i nedjela: svih privatizacija, svih reformi, svih privilegija, svih izbora na pozicije, svih zločina tokom rata i nakon rata, svih reformi koje nisu dovele do rezultata, svih odgovornih inspiratora, naredbodavaca i izvršioca u svim poljima društvenog djelovanja: sudstvo, zdravstvo, obrazovanje itd.itd. Zaustaviti endemsku neodgovornost svake osobe koja se dočepala vlasti „sprovođenjem“ zakona, standarda i procedura i preispitati navedeno.

 Svaki građanin/ka treba preispitati kakav društveni ambijent želi za sebe i druge. Treba da neprikosnoveno brani te vrijednosti u kojima sigurno mjesta ima za slobodu, pravdu i antifašizam koje simbolizuje ovaj datum. Treba nam prkosa i ponosa, poručuju aktivistkinje “Anime”.

Sa ciljem afirmacije i očuvanja antifašističkih vrijednosti one su prethodno obišle spomenik ustanicima na Grahovu, poginulih za slobodu tokom Drugog svjetskog rata.

/Tekst i foto: M.D.P./

Najčitanije