9 C
Kotor

Slušaj online radio

Putin: Ukrajina kriva za pad aviona kod Belgoroda, objelodaniću nalaze istrage

Vladimir Putin – foto EPA

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je danas obećao da će objelodaniti nalaze domaće istrage pada vojnog transportnog aviona, za koji Moskva tvrdi da ga je oborila Ukrajina, iako je navodno bila obaviještena da su u njemu zarobljeni Ukrajinci.

U prvom javnom istupu u vezi s padom aviona u srijedu, Putin je potvrdio da su nađeni snimači parametara leta i razgovora pilota – “crne kutije”.

Ponovio je ono što su izjavljivali ruski zvaničnici: da je “sve bilo planirano” za razmjenu ruskih za ukrajinske ratne zarobljenike tog dana kada se vojni Iljušin-76 sa 65 ukrajinskih zarobljenika srušio i izgorio kod jednog sela u ruskoj oblasti Belgorod, nedaleko od granice Ukrajine.

“Iako su to znali, napali su taj avion. Ne znam da li su to učinili namjerno ili greškom, usljed nepromišljenosti”, rekao je Putin na sastanku sa studentima.

Po njegovim riječima, činjenice iz istrage biće objelodanjene “da bi ukrajinski narod mogao da sazna šta se dogodilo”.

Vlasti regiona Belgoroda koji se graniči s Ukrajinom saopštile su da su poginula sva 74 čovjeka u avionu kada je pao – zarobljenici, šest članova posade i tri ruska vojnika.

Putin nije izneo dokaze koji bi potkrijepili tvrdnju da je Ukrajina oborila avion. Te tvrdnje su iznosili i drugi ruski zvaničnici.

Ukrajinski zvaničnici nisu rekli da li je njihova vojska oborila avion, ali su tražili međunarodnu istragu.

Tvrdnje vlasti iz Moskve nije moguće provjeriti iz nezavisnih izvora.

Obje strane u ratu često koriste optužbe da pridobiju javno mnjenje kod kuće i u inostranstvu.

Pad aviona je izazvao lavinu teorija, ali nijedna strana nije to ničim potkrijepila.

Ukrajinski zvaničnici su potvrdili da je razmjena zarobljenika bila zakazana za srijedu, ali da je potom otkazana. Time su bacili sjenku sumnje na tvrdnju da su u Iljušinu bili zarobljenici. Sugerisali su da je avion možda bio prijetnja, a rekli su i da Moskva nije tražila da neki dio vazdušnog prostora bude siguran za let u dato vrijeme, što je bio slučaj pri ranijim razmjenama zarobljenika.

Najčitanije