20 C
Kotor

Slušaj online radio

Putin o Prigožinu: Napravio je ozbiljne greške u životu

Vladimir Putin

Šef skupine Wagner Jevgenij Prigožin poginuo je sinoć pri padu privatnog aviona u regiji Tver, sjeverno od Moskve. Tako glasi službena verzija ruskih vlasti koje su navele da je Prigožin na popisu 10 putnika u nesreći u kojoj nema preživjelih.

Avion je poletio iz moskovske zračne luke Šeremetjevo prema Sankt-Peterburgu. Pao je kod sela Kuženkino, otprilike na pola puta, 260 kilometara od Moskve. Ne prestaju stizati reakcije, a brojna su nagađanja o tome što se točno dogodilo.

Putin uputio saučešće Prigožinovoj obitelji: bio je nadaren biznismen

Na mjestu pada aviona pokupljena su tijela stradalih. U jednoj od crnih vreća posmrtni su ostaci 62-godišnjeg Jevgenija Viktoroviča Prigožina. U zrakoplovu je, osim njega i formalnog osnivača ozloglašene privatne vojske, Dmitrija Utkina, zvanog Wagner, bilo još osmero ljudi.

U Moskvi, neki ne vjeruju u Prigožinovu smrt, drugi su ogorčeni, treći paze što će odgovoriti.

A ako su se Prigožin, i drugi vođe Wagnera, ikomu zamjerili, onda bi to bio – Vladimir Putin. On se bez ikakva osvrta na zrakoplovnu nesreću nastavio baviti svojim poslom. Putem videoveze uključio se u summit zemalja BRICS-a.

Prigožin i Utkin sunovratili su se u smrt točno dva mjeseca nakon jednodnevne pobune Wagnerovaca u kojoj su zauzeli Rostov na Donu, Prigožin je čavrljao sa zamjenikom ministra obrane, a onda zapovjedio “Marš za pravdu”, kako je nazvao nastupanje svojih plaćenika prema Moskvi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je iskrenu saučešće obiteljima poginulih u padu aviona među kojima je bio i Jevgenij Prigožin za kojeg je rekao da je bio nadaren poslovni čovjek.

Putin je u televizijskoj izjavi rekao da treba pričekati rezultate službene istrage pada aviona u srijedu navečer u kojem je poginulo svih deset putnika i posade.

– O avionskoj tragediji ponajprije želim izraziti iskreno saučešće obiteljima žrtava. To je uvijek tragedija. Doista, ako su zaposlenici skupine Wagner bili ondje, a prvi podaci upućuju da jesu, želio bih napomenuti da su ti ljudi dali znatan doprinos našoj zajedničkoj borbi protiv neonacističkog režima u Ukrajini, to pamtimo, to znamo i nikada nećemo zaboraviti, rekao je.

– Znam Prigožina jako dugo, od početka 90-ih. Bio je to čovjek teške sudbine, koji je počinio teške pogreške u svom životu, ali je postizao potrebne rezultate. Bio je nadarena osoba, nadaren poslovni čovjek, radio je ne samo u našoj zemlji i postizao je rezultate i u inozemstvu, posebno Africi. Sudjelovao je u poslovima s naftom, plinom, dragocjenim metalima i dragim kamenjem. Koliko znam, jučer se vratio iz Afrike. Sastao se ondje s nekim dužnosnicima, rekao je Putin.

Naglasio je da će istraga potrajati, ali će se temeljito provesti.

– Bit će provedena do kraja. U to nema sumnje. Vidjet ćemo što će reći istražitelji, rekao je.

Zelenski tvrdi da Ukrajina nema veze s navodnom smrću Prigožina

Ukrajina nije upletena u smrt Jevgenija Prigožina, zapovjednika ruske plaćeničke skupine Wagner, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, prenosi Interfax.

– Nemamo s tim nikakve veze, ali svi znamo tko ima, rekao je Zelenski novinarima aludirajući na to da je odgovoran Kremlj.

U međuvremenu, istražitelji pretražuju olupinu mlažnjaka Embraer Legacy u kojem je poginulo deset osoba, sedmero putnika i tri člana posade.

Istraga traje i zasad nema službenih informacija o uzroku pada zrakoplova. Nema također ni službene potvrde o Prigožinovoj smrti, osim priopćenja uprave za zrakoplovstvo da je bio na listi putnika.

O sudbini Prigožina šute i Kremlj i ministarstvo obrane. Predsjednik Vladimir Putin koji se virtualno obratio čelnicima zemalja BRICS-a okupljenih u Južnoafričkoj Republici, nije spomenuo nesreću, kao ni šef diplomacije Sergej Lavrov koji sudjeluje na sastanku na vrhu.

U nedostatku potvrđenih činjenica, neki Prigožinovi pristaše prst krivnje za njegovu smrt uperili su u rusku državu, a drugi u Ukrajinu koja danas obilježava Dan neovisnosti.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije