16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Putin: Zapad će ostati zamrznut kao vučji rep u poznatoj ruskoj bajci

Zima – vrijeme Foto: ihdimages

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je zaprijetio da će zaustaviti opskrbu energentima ako se uvedu ograničenja cijena ruskog plina i nafte, upozorivši zapad da će ostati „zamrznut kao vučji rep u poznatoj ruskoj bajci”.

Govoreći na ekonomskom forumu u istočnom gradu Vladivostoku, Putin je rekao da su europski pozivi na ograničenje cijena ruskog plina „glupi“ te da bi doveli do viših cijena energenata u svijetu i ekonomskih problema u Europi.

G7 je taj plan najavio prošli tjedan, a potez bi mogao i ograničiti rusku sposobnost osiguranja tankera u državama i izvan tog bloka.

Rusija će izaći iz dogovora o opskrbi ako zapad provede plan o ograničenju cijena, rekao je Putin.

– Hoće li biti političkih odluka suprotnih ugovorima? Da, nećemo ih ispuniti. Nećemo izvoziti baš ništa ako će to biti protivno našim interesima. Nećemo izvoziti plin naftu, ugljen, loživo ulje – nećemo slati ništa. – najavio je.

Rusija je drugi najveći izvoznik nafte nakon Saudijske Arabije te je najveći izvoznik plina i žitarica. Europa u pravilu iz Rusije uvozi 40 posto plina i 30 posto nafte. Putin je kazao kako su Njemačka i zapadne države same krive što je plinovod Sjeverni tok 1 prestao s radom i što su Ukrajina i Poljska samostalno odlučile isključiti druge plinovode prema Europi.

Stari kontinent suočen je sa zimskom energetskom krizom i rastom računa građana nakon što je Gazprom u potpunosti suspendirao slanje plina Sjevernim tokom 1, tvrdeći da je razlog tehničke prirode.

– Sjeverni tok 1 je sada praktički zatvoren. – kazao je Putin, pozvavši Njemačku dva vrati turbinu za kompresorsku stanicu Portovaja, što će Rusiji omogući da nastavi upumpavati plin.

Izvor:Hina

Najčitanije