17.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Putnici napuštaju kruzer nakon potvrde da kineski par nije zaražen koronavirusom

Foto; Baris Seckin – Anadolu Agency

Putnicima je dopušteno da napuste brod Costa Smerelda, koji se od jučer nalazi u luci Civitavecchia, u zapadnoj Italiji, zbog sumnje da su se među putnicma nalazila dva kineska državljanina zaražena koronavirusom.

Italijanski kruzer sa šest hiljada putnika zadržan je jučer u italijanskoj luci Civitavvechia, 80 kilometara od Rima, nakon što je kineski par pokazao simptome koronavirusa.

Kineski par se požalio na povišenu temperaturu nakon čega su iz ambulante koja se nalazi u sklopu kruzera, prebačeni u Naciolnalni institut za zarazne bolesti Lazzaro Spallanzani u Rimu. Nakon što je sinoć nalazima potvrđeno da nisu zaraženi korornavirusom, putnicima je jutros dozvoljeno da napuste brod.

Riječ je o kruzeru koji je obilazio zemlje na obalama Sredozemnog mora, a nakon što je okončan karantin u italijanskoj luci brod je napustilo oko 1.100 putnika.

Gradonačelnik Civitavecchia Ernesto Tedesco rekao je medijima kako se situacija od sinoć normalizovala.

“Potvrđeno je da osobe za koje se sumnjalo da su zaražene koronavirusom u bolnici, ipak nisu bile zaražene. Dakle, situacija je normalizovana i to je u ovom trenutnu najbitnije”, rekao je Tadesco.

Italijanka Clara, koja je jedna od putnika na kruzeru, kazala je kako su jučer cijeli dan bili primorani čekati na kruzeru.

“Najprije nismo shvatili šta se dešava, kasnije nam je saopćeno kako je riječ o sumnji na koronavirus. Bili smo šokirani. Naravno i zabrinuti. Kada je stigla vijest da su te osobe negativne na virus, na kruzeru se mogao čuti i aplauz uz veliko oduševljenje”, kazala je Clara.

Najčitanije