10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

PVK “Jadran” više nije gradski, već privatni klub – Opština traži da uđe u vlasničku strukturu

Stevan Katić

Opština Herceg Novi se ne navodi u osnivačkim aktima PVK Jadran i samim tim, prema novom Zakonu o sportu, nije u vlasničkoj strukturi kluba. Odgovor na pitanje po kojem osnovu su među osnivačima–vlasnicima kluba pojedinci, ali ne i lokalna uprava, koja je samo u poslednjoj deceniji uložila oko tri miliona eura u PVK Jadran, zatražili su čelnici Opštine Herceg Novi.

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za novinare, Opština Herceg Novi ne želi da preuzme upravljanje, već da dugoročno zaštiti imovinu hercegnovskog kluba koji ima tradiciju dugu skoro jedan vijek.

Kako je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić pojasnio, Crna Gora je usvojila nove propise i Zakon o sportu, koji nalažu preregistraciju svih sportskih društava i udruženja. Lokalna uprava je preko Sekretarijata za društvene djelatnosti i sport aktivno učestvovala u tom planu, sa jasno izraženim stavom da Opština Herceg Novi bude jedan od vlasnika, odnosno učesnika u procesu osnivanja svih klubova koji su od značaja za Opštinu Herceg Novi. To su FK Igalo, KK Primorje, JK Jugole Grakalić i PVK Jadran.

Poručio je da sportski klubovi moraju funkcionisati u skladu sa zakonima, kao i da je lokalna uprava jasna u stavu da neće finansijski podržavati rad privatnih klubova, već da će pružati podršku samo onima čiji je većinski vlasnik i amaterskim, omladinskim kategorijama klubova.

-Klubovi su ispoštovali inpute koji su dobili od Opštine i preregistrovali klubove na način da im je Opština sada većinski vlasnik. Ono što je ostalo kao problem je odnos PVK Jadran, jer dogovori koji su važili u prethodnom periodu nisu ispoštovani. Predstavnici PVK Jadran nisu ispoštovali dogovor da se zajednički radi na pripremi novog Statuta i Skupštine, kao što su uradili drugi klubovi od značaja za Opštinu Herceg Novi, kazao je Katić.

Sekretar za društvene djelatnosti i sport Darko Klasić naglasio je da među tridesetak osnivača PVK Jadran nema Opštine Herceg Novi, što je neprihvatljivo. Postavio je pitanje u kom svojstvu su određeni pojedinci, među kojima i bivši opštinski funkcioneri, imenovani za osnivače još 2012. godine, a potvrđeni kao osnivači-vlasnici na nedavno održanoj sjednici Skupštine kluba.

-Čisto sumnjam da je neko od ovih 30 ljudi uložio približno i jedan procenat od sredstava koje je Opština izdvojila za PVK Jadran. Ako imaju dokaze, neka ih dostave. Opština ima dokaze o svojim uplatama. Imena pojedinaca ima, a opštinskog imena nema.

Zašto se nisu upisali u FK Igalo i KK Primorje imenom i prezimenom, a u PVK Jadran jesu?

Odgovor na to pitanje se samo nameće, a to je višemilionska imovina koju posjeduje PVK Jadran, a ostali opštinski klubovi ne posjeduju, kazao je Klasić, uz pojašnjenje da Opština Herceg Novi ne traži preuzimanje ili upravljanje klubom, već da uđe u vlasničku strukturu PVK Jadran – jer polaže pravo na to podrškom klubu od njegovog osnivanja.

Ulaganje u sportsku infrastrukturu i oslobađanje djece plaćanja članarine

Razglednica, panorama HN Škver

Potpredsjednik Opštine Herceg Novi Miloš Konjević govorio je o ulaganju lokalne uprave u sportsku infrastrukturu na teritoriji grada.

-Do kraja ove godine će u potpunosti biti završen sportski teren na Toploj. Trebalo bi narednih dana da dođu podloga, reflektori i tribine. Imaćemo sportski mini centar, koji će biti na usluzi i OŠ “Dašo Pavičić”, a koja nam je i ustupila lokaciju. U Igalu renoviramo teren kod hotela Lajthaus, u saradnji sa MZ Igalo, a Gomila će takođe dobiti jedan sportski mini centar, sličan onom na Toploj, kazao je Konjević.

Potom je najavio planove za sledeću godinu – izrada idejnog rješenja za gradnju fudbalskog centra u Igalu, na lokaciji poviše servisne zone. Plan je da fudbalski centar ima glavni i tri pomoćna terena za pripreme fudbalskih ekipa. Ova investicija, u vrijednosti 3,5-4 miliona eura, biće realizovana između Fudbalskog saveza Crne Gore sa jedne, i Opštine Herceg Novi i FK Igalo sa druge strane.

Konjević je dodao da su mlađe kategorije i članovi FK Igalo i KK Primorje oslobođeni plaćanja članarine, što je urađeno nakon uspješno izvršene preregistracije kojom je Opština Herceg Novi postala većinski vlasnik tih klubova. Istakao je da je na taj način lokalna uprava omogućila većem broju djece iz Herceg Novog da se bave sportom i pokažu svoj talenat, što vjeruje da će imati pozitivne efekte i dugoročno ojačati klubove.

Najčitanije