8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Qatari Diar odustao od projekta izgradnje luksuznog rizorta u uvali Pržna?

Uvala Pržna
Plavi Horizonti

Ni prošla godina nije donijela apsolutno nikakav pomak u realizaciji dugo obećavanog projekta izgradnje luksuznog rizorta „Beyond Horizon“ u uvali Pržna u Krtolima kod Tivta.

Ovaj kompleks vrijedan preko 270 miliona eura, trebalo je prema ranijim čvrstim najavama investitora – katarske državne kompanije Qatari Diar, da bude izgrađen i stavljen u funkciju još 2014.godine, ali u jednoj od najljepših uvala na Crnogotrskom primorju nije urađeno apsolutno ništa, osim što je srušen stari veliki hotel „Plavi horizont“ koji je četiri decenije bio obilježje Pržne.

Veliki zemljišni kompleks od oko 270.000 kvadrata u uvali Pržna Katarci su još u januaru 2010. kupili za 25 miliona eura od tivatskog HTP „Primorje“, a u tu transakciju bila je uključena i atraktivna imovina tivatske firme u Bonićima, na mjestu stare ciglane „Račica“. Kataci su u međuvremenu preprodali plac u Bonićima jednoj domaćoj kompaniji koja je za tu lokaciju razvila projekat manje luksuzne marine i hotela, auu čiju bi realizaciju trebalo da uđe sa renomiranim partnerima iz Luksemburga.

Što se Pržne tiče, tu do danas „ni lopata nije zabodena“, iako su Vlada Crne Gore i sve bivše lokalne vlasti u Tivtu u proteklih 12 godina, prihvatili sve želje Qatari Diara, te su plansku dokumentaciju i mnoge druge stvari prilagodili svemu što je ta kompanija tražila. Po još uvijek aktuelnoj planskoj dokumentaciji urađenoj po željama i potrebama Kataraca, u Pržnoj je predviđen luksuzni hotel ranga pet zvjezdica sa 168 smještajnih jedinica, vile i depandansi sa 78 smještajnih jedinica, spa centar, bazeni, restorani, teniski klub sa terenima, plažni bar, obalno šetalište… Da bi se to realizovalo, 2013. je JP Morsko Dobro sa Qatari Diarom potpisalo i ugovor o korišćenju akvatorijuma i obale u uvali Pržna kojoj to prirodno dobro na 30 godina dato u zakup katarskoj kompaniji, za naknadu od 50.000 eura godišnje.

Dvije godine kasnije, Vlada je dala i formalnu saglasnost Katarcima za „izvođenje pripremnih radova većeg obima za izgradnju objekta od opšteg interesa – mješovitog rizorta „Plavi horizont“, da bi 2018. Qatari Diar dobio i ukupno pt građevinskih dozvola za izgradnju većine u Pržnoj planiranih novih objekata. Međutim, kako gradnja ni jednog od njih nije počela u zakonskom roku od godinu dana nakon izdavanja dozviola, važenje svih tih dozvola je prestalo. Qatari Diar u međuvremenu je otpustio gotovo sve zaposlene koji su radili u crnogorskog kćerci-firmi te kompanije, „Qatari Diar Hotel & Property Investment Montenegro“ iz Podgorice, koja trenutno, prema podacima sa kojima bartaa Vlada, ima samo jednog zaposlenog.

U „Informaciji o aktivnostima na realizcaiji prioriotetnih prijekata iz oblasti turizma“ koju je pred Novu godinu usvojila Vlada, stoji da je u dosadašnju realizaciju projekta „Beyond Horizon“ katarski investotor od 2010. do sredine prošle godine uložio ukupno 73,9 miliona eura.

„Sporija realizacija projekta je uslovlojena sudskim sporovima sa fizičkim licima koja imaju suvlasništvo na dvije katastarske parcele, a za koje je pokrenut postupak ekspropijacije. Takođe, prema navodima investitora, i epidemiološka situacija prouzrokovana pojavom virusa Covid-19 i mjere za spriječavanje širenja istog, su uticale i na planiranu dinamiku kada su u pitanjuj aktivnosti na  realizaciuji projekta“- piše u Vladinom dokumentu.

Prema nezvaničnim informaciama, Qatari Diar je definitivno odustao od ovog projekta i na stranom tržištu već neko vrijeme pokušava da nađe kupca za atraktivni zemljišni kompleks u uvali Pržna.

Izvor:S.L.

Najčitanije