30 C
Kotor

Slušaj online radio

Rađenović: Morsko dobro raskida ugovor za trajekt Kamenari – Lepetane

Pomorski saobraćaj – trajekt Lepetane – Kamenari – foto Boka News

Upravni odbor JP Morsko dobro pokrenuće postupak raskida ugovora sa kompanijom “Pomorski saobraćaj” na trajektnoj liniji Kamenari-Lepetane, preko tjesnaca Verige u Boki Kotorskoj. Pokretanje postupka potvrđeno je u dokumentima objavljenim na sajtu Morskog dobra. Portal RTCG je kontaktirao predsjednika Upravnog odbora (UO) Blaža Rađenovića, koji je potvrdio informacije.

Upravni odbor, kako je rekao Rađenović za portal RTCG, na osnovu informacije o predmetu ugovora između “Pomorski saobraćaj” doo Herceg Novi i JP Morsko dobro Crne Gore tražio je da se pokrene postupak raskida ugovora zbog nepoštovanja, u smislu neplaćanja obaveza po ugovoru.

“Uz to, i da pravna služba spremi i proslijedi odluku UO kako bi Vlada stavila van snage zaključak kojim se dala saglasnost na potpisivanje ugovora sa ‘Pomorskim saobraćajem’ i tako ih stavila u povlašćeni položaj da bez tendera dobiju dva pristaništa u mjestima Lepetane i Kamenari, zona Morskog dobra Crne Gore. Takođe UO Morskog dobra je mišljenja da nakon raskida ugovora treba krenuti u proces davanja koncesija odnosno raspisivanja tendera za ovo područje”, rekao je Rađenović.

Kako kaže, ono do čega je UO Morskog dobra došao je da su ovaj postupak i odluka već jednom donijeti 2018. godine, te da je dobijena saglasnost od Vlade Crne Gore.

“Ali i tada iz nepoznatih razloga JP Morsko dobro nije sprovelo tender već potpisalo novi aneks sa ovim privrednim društvom ‘Pomorski saobraćaj’ DOO Herceg Novi. Sve ovo će i dalje biti predmet interesovanja UO i menadžmenta našeg preduzeća ali i mnogobrojni drugi ugovori o kojima ćemo javnost informisati ubuduće”, kazao je Rađenović.

Prema registru privrednih subjekata, “Pomorski saobaćaj” je u vlasništvu biznismena, braće Dejana i Dušana Bana i Željka Mihailovića.

Ugovor između JP Morsko dobro i “Pomorskog saobraćaja” zaključen je u februaru 2004. godine na rok od 15 godina koji je istekao 31. decembra 2018. godine.

U avgustu 2019. godine tadašnji direktor Predrag Jelušić zaključio je Aneks Ugovora o korišćenju morskog dobra iz 2004. godine kojim se njegovo trajanje produžava na neodređeno vrijeme, odnosno – do dodjele koncesije za obavljanje djelatnosti linijskog pomorskog saobraćaja na relaciji Kamenari-Lepetani.

Ugovor je produžen na osnovu Zaključka Vlade iz juna 2019. godine.

Izvor:RTCG

Najčitanije