13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Radovi na adaptaciji kuće nobelovca Iva Andrića biće završeni do juna 2019. godine

Adaptacija kuće Iva Andrića, decembar 2018.

Kuća Iva Andrića će do juna 2019. godine dobiti reprezentativan izgled.  U toku su građevinski radovi, koji su započeli rušenjem dijela potpornih zidova i betonske oplate u dvorištu.

Dom čuvenog nobelovca biće rekonstruisan tako da zadrži svoj izgled i autentične elemente, kako bi u potpunosti odgovarao estetskim standardima koje je sam Andrić postavio.

„Tendencija je da se sačuva izvorni izgled zgrade. Mi ne idemo u gradnju nečeg novog, vrlo vodimo računa da je ideja projekta da se očuva i unaprijedi naše kulturno nasljeđe. Nemamo namjeru da devastiramo ono što je Andrić postavio kao svoje estetske standarde, tako da će zgrada biti u onom izgledu u kojem je prvobitno bila zamišljena i izvedena“, ističe šefica Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi Simonida Kordić.

Priprema terena počela je polovinom oktobra, a do Nove godine će biti okončano uklanjanje dijelova oplata u objektu u koji ništa nije ulagano decenijama. Potom slijedi „fina faza“ postavljanja novih oplata i podloga, te pažljivo osmišljavanje i uređenje vrta.

„Iako je projektom predviđeno da ovi radovi traju do 2020. godine, uzbrzali smo jer su potrebe Herceg Novog takve da nam je bitno da ova zgrada bude u funkciji već za narednu sezonu“, objašnjava Kordić.

Nakon građevinskih radova uslijediće nabavka opreme za unutrašnjost zgrade i vanjskog prostora. Ideja je da objekat i njegovo okruženje funkcionišu kao cjelina, baš kao što je bilo kada je Andrić ovdje boravio.

 „Biće dosta interaktivne opreme, jer je ideja da zgrada ne bude samo spomenik Andriću već i dio života Novljana i posjetilaca. Pored te opreme, kojom Kuću Andrića uvodimo u novo doba, nabavićemo i onu koja odiše duhom samog pisca – autentični namještaj iz tog perioda i drugu opremu muzeološkog kvaliteta, da bi se sačuvao duh vremena“, kaže Kordić. Dodaje da će objekat izgradnjom rampe biti prilagođen osobama sa invaliditetom i slabije pokretljivosti.

Paralelno sa izvođenjem radova na rekonstrukciji, važno je definisati budući način funkcionisanja Kuće Iva Andrića,  ističe sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo.

„U saradnji sa Muzejem grada Beograda radimo na koncipiranju postavke, rasporedu sadržaja u prostoru, definisanju budućeg statusa Kuće, upravljačkih tijela i utvrđivanju izvora finansiranja programskih aktivnosti.  Osnovni model kojeg se pridržavamo je samoodrživost Kuće Iva Andrića. Važno je da ovaj objekat i sadržaji u njemu budu dostojni velikog pisca, ali i da kvalitetom postavke i programa obezbijedimo njegovu održivost održivost“, kaže Zambelić Pištalo.

Rekonstrukcija Kuće Iva Andrića sprovodi se kroz  prekogranični projekat „Co.Co. Tour“ koji realizuje Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, a odobren je u okviru programa prekogranične saradnje Italija-Albanija-Crna Gora.  Ukupna vrijednost obezbijeđena iz projekta „Co.Co.Tour“ iznosi 190.000 eura.

Građevinske radove izvodi međunarodni konzorcijum „Hills & Waters“, a trenutno su na terenu radnici kompanije „Boka gradnja“ koja je dio tog konzorcijuma. Izvođač je izabran na tenderu jer posjeduje međunarodno iskustvo u implementaciji projekata koje finansira Evropska unija. Projekat adaptacije uradila je Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog.

Najčitanije