13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Raspisan novi tender za projektovanje i gradnju panoramske gondole Igalo-Ilinica

Žičara – Foto: superjoseph/shutterstock

Uprava za kapitalne projekte raspisala je javni poziv za izradu glavnog projekta i izgradnju panoramske gondole Igalo – Ilinica. Vrijednost radova je 9,7 mil EUR bez, odnosno 12,06 miliona sa PDV-om.

Kako je navedeno u urbanističko tehničkim uslovima, u cilju unapređenja transportnog sistema i radi promovisanja prirodnih i kulturno-istorijskih vrijednosti Herceg Novog planira se izgradnja žičare na trasi Sutorina – Žvinje.

Planirana žičara treba da poveže Jadransku obalu sa lokacijama na višim kotama čime se ovi prostori valorizuju i čine pristupačnim i atraktivnim za stanovništvo i turiste.

– Trasa žičare mora biti isprojektovana tako da je bezbjedna, da panorama u svakom pogledu impresionira posjetioca i da opravda predloženo rješenje i kompletnu investiciju – objašnjeno je.

Kako je ranije navedeno u projektnoj dokumentaciji, potrebno je isporučiti i ugraditi osmosjednu žičaru i izraditi tehničku dokumentaciju za građenje objekta žičare sljedećih osnovnih karakteristika:

  • horizontalna razdaljina cca 970 m;
  • visinska razlika cca 400 m;
  • kapacitet žičare 72-80 putnika na sat;
  • kabine komforne gondole 8 putnika;
  • maksimalna brzina kretanja užeta 5m/s.

Početna stanica definisana je Prostorno-urbanističkim planom opštine Herceg Novi i nalazi se u blizini Karaule, dok će krajnja stanica biti kod crkve na Ilinici. Tačnu lokaciju stanica će definisati projektant poštujući Prostorno-urbanistički plan opštine Herceg Novi za period do 2030. godine i urbanističko-tehničke uslove od 21. januara 2022.godine.

Ponude se dostavljaju do 30. decembra do 10 sati.

Najčitanije