16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Reagovanje – Ispravka netačno prenijete informacije

Policija Tivat – foto Boka News

Povodom teksta objavljenog na našem portalu pod naslovom “U Tivtu pronađeno tijelo muške osobe, naložena obdukcija” dana 20. januara 2024. godine, porodica stradalog D.S. (44), u svom reagovanju, obavjestila nas je “da je jedan od najvećih autoriteta sudske medicine, poslije obdukcije, konstatovao  da je “smrt zadesnog porijekla”, odnosno da je smrt člana njihove porodice nastupila nesretnim slučajem.

U regovanju porodice pokojnog D.S. se ističe:

“Svi smo od Vas očekivali ispravnu, objektivnu, tačnu i provjerenu informaciju koja kao medijski sadržaj neće preći granicu etičnosti povodeći se za senzacionalizmom što je za poslijedicu imalo uniženje dostojanstva pokojnika i njegove porodice. Vašim izvještavanjem nijeste poštovali patnje i osjećanja članova porodice već ste nas doveli u situaciju da ponovo patimo zbog objavljivanja detalja o nesreći u medijima i to na neistinit način, što je nesumnivo utrđeno obdukcijom koja ukazuje da se radi o smrti zadesnog porijekla. Posebno ukazujemo da ste se umješali u privatan i porodičan život mal. djece koja su doživjela veliki stres kada su pročitali Vaš neistiniti tekst na svom mobilnom telefonu. Imajući u vidu da ste bez prethodne provjere objavili netačnu informaciju koja je naškodila porodici pokojnika i time prešli granicu nužnosti informisanja na štetu osoba bliskih pokojniku, a čime ste povrijedili Zakon o medijima, Kodeks novinara Crne gore i Etičke smjernice Vaše redakcije tražimo izvinjenje i objavljivanje ispravke” – kaže se između ostalog u reagovanju.

Redakcija Boka News:

Poštovani, ovom prilikom želimo Vas podsjetiti na činjenicu da se portal Boka News pozvao na medijski izvor emitovane vijesti, odnosno da smo samo prenijeli tragičnu vijest koju su pojedini mediji ranije, prije nas, emitovali dana 19. januara 2024.

Redakcija portala Boka News izražava žaljenje zbog tragičnog događaja, kao i dužno izvinjenje porodici, zbog pretrpljene boli koje su prouzrokovane prenijetim detaljima iz istrage, koje su emitovane na našem portalu, te činjenice koje nisu korespondirale sa stvarnim stanjem, kako se kasnije ispostavilo na osnovu istrage i obdukcije.

Nije nam namjera bila senzacionalističko izvještavanje, samom činjenicom da smo vijest preuzeli od drugog medija i citirali ih, niti dovesti u zabludu čitaoce.

Nadamo se da smo ovim izvinjenjem i objavljivanjem rezultata sudske medicine, uzroka smrti člana vaše porodice, samo djelimično ublažili vašu bol nastalu spornom objavom.

/Redakcija portala Boka News/

Najčitanije