15 C
Kotor

Slušaj online radio

Osuda vandalskog čina koji ruži spomenik znamenitom Novljaninu

Foto Opština HN

Spomen obilježje Jeftu Gojkoviću, nekadašnjem načelniku Opštine Herceg Novi, naruženo je preko noći vandalskim aktom za sada nepoznatih pojedinaca. Opština Herceg Novi i Sekretarijat za kulturu i obrazovanje najoštrije osuđuju počinioce, koji su ovakvim djelovanjem pokazali bahatost, nedostatak kućnog vaspitanja i nepoštovanje svog grada.

Natpis predstavlja uvredu za građane Herceg Novog, jer je njime naružen spomenik u čast znamenitog Novljanina, čovjeka čije djelo ima poseban društveni, kulturni, ekonomski i istorijski značaj za naš grad.

Smatramo da je važno njegovati kulturu sjećanja na ličnosti koje su ostavile dubok pečat u istoriji Herceg Novog, zbog čega lokalna uprava podizanjem spomen obilježja pokazuje da poznaje, priznaje i poštuje sve one koji su svoj život i djelo ugradili u ovaj grad. Nažalost, neki od sugrađana ne prepoznaju značaj te misije, što za posljedicu ima ovakav vid primitivnog ponašanja, koje je nedostojno grada sa bogatim kulturnim i istorijskim naslijeđem.

Opština Herceg Novi će preduzeti hitne mjere da natpis bude uklonjen. Takođe, pozivamo nadležne iz Uprave policije da otkriju ko stoji iza ovog prekršaja i kazne počinioce.

Apelujemo na sugrađane da Herceg Novi doživljavaju svojim na pravi način, tako što će ga poštovati i činiti ljepšim, jer se na licu grada oslikava ponašanje i vaspitanje svih nas.

Najčitanije