20 C
Kotor

Slušaj online radio

Reagovanje URA Kotor: Jokiću, od nas ne možete očekivati da pristanemo da učestvujemo u farsi…

Pedsjednica OO URA Kotor – Ljiljana Popović Moškov

Opštinski odbor URA Kotor reagova je saopštenjem na tekst “Gradonačelnik Kotora ne strahuje od smjene uprkos prijetnjama dijela koalicionih partnera” objavljenom na našem portalu. Saopštenje GP URA Kotor prenosimo integralno.

“Članovi opštinskog odbora URA Kotor negativno su iznenađeni netačnim i tendencioznim tvrdnjama predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića koje je izrekao u svojim saopštenjima u poslednja dva dana. Služenje neistinom, spinovanje, zamjena teza i jeftina propaganda nijesu više primjerene ni političkim “veteranima”, a naročito ne bi smjele da budu mladom čovjeku koji je trebao da bude primjer da ima nade i da stastavaju nove generacije oslobođene dosadašnje prakse.

Sa najboljim namjerama, dobrom energijom, iskreno, stručno i pošteno željeli smo da opravdamo povjerenje koje su nam ukazali građani u oktobru 2016. godine i da pokažemo da se grad može voditi drugačije, transparentnije i odgovornije nego što su radili naši prethodnici koji su vodili grad po direktivi Podgorice i u korist partije i pojedinaca. Podsjećamo i javnost i Vladimira Jokića da smo mu i mi ukazali povjerenje i svojim glasom doprinijeli da bude predsjednik Opštine Kotor, bez obzira na činjenicu da je na to mjesto došao mlad i bez prethodnog radnog iskustva. Jokićeve apsolutističke poruke da “mu se ne može ništa”, da će on “sam potpisati budžet bez Skupštine”, da “ima pravo da sam donosi odluke uključujući i one za Luku” su poraz demokratije i prekrajanje izborne volje građana koji su podršku dali koaliciji koju čini 7 partija, a ne jednoj partiji i jednom čovjeku.

Jokićeve navodi da “su svi oni koji ga napadaju protiv koncesije” i “da je URA u decembru gorljivo branila koncesiju” su jeftin pokušaj manipulacije i zamjene teza. Javnosti radi, jer Jokić vrlo dobro ovo sve zna, skrećemo pažnju na nekoliko činjenica:

-URA je od osnivanja do danas bila i uvijek će biti za koncesiju opštinskom preduzeću i to sastavni dio našeg izbornog programa kojem su građani dali podršku. Jokićevi navodi da je URA učestvovala u kreiranju dvanaestogodišnjeg Investionog plana AD Luke Kotor nisu tačni. Pozivamo Jokića da navede kojim dokumentom je neko od predstavnika URE imenovan u radnu grupu za izradu Plana? Navedite da li ste ikada na kolegijumu sa potpredsjednicima razmatrali Investicioni plan Luke? Navedite datum sjednice koalicije na kojem ste vi kao predsjednik opštine razmatrali Investioni plan Luke?

– URA je protiv ovako nakaradnog Investicionog plana za koji je Jokić glasao suprotno dogovoru sa koaliconog sastanka od 11 marta kada je 5 od 7 partija koje čine koaliciju tražilo da se Skupština akciona Luke Kotor odloži dok se Investicioni plan ne revidira i popravi.

– Protiv smo Investionog plana jer on predviđa dalju devastaciju našeg mora i obale, čime se od našeg grada stvara neizdrživo mjesto za život. Većina građana Kotora ne želi da se od našeg grada napravi “no limit” lučki grad tako da izjave Jokića da je “odluku donio u korist građana Kotora” padaju u vodu. Betoniranje mora i obale, postavljanje bova i sprječavanje da grad razvija stacionarni turziam nije odluka u korist građana. Usvajati planove koji ugrožavaju status Kotora na UNESCO listi svjetske baštine je nedopustivo i nepotrebno. OO URA Kotor u svojim redovima ima stručna lica koji sporni Investicioni plan Luke nijesu prihvatili “na slijepo” već su ga naprije pažljivo analizirali i došli da zaključka da je takav plan štetan za grad Kotor.

Jokić u svojim manipulacijama ide čak do toga da URU optužuje za nekakvu navodnu i potencijalnu saradnju sa DPS-om. Ne pokušavajte g-dine Jokiću da nas u bilo kojem kontekstu dovodite u ravan sa kriminalnim DPS-om jer za nas nema dileme da su oni svojim djelovanjem zavrijedili da još dugo sjede u opozicionim klupama. Apsurdno je, ali i siptomatično da nam Vi g-dine Jokiću nešto prigovorate. Jeste li upravo Vi izglasali Investicioni plan Luke Kotor sa DPS-om?  Jeste li vi potpisali koncesioni ugovor sa DPS-om? Izdajete li upravo Vi građevinske dozvole PRVOJ familiji i članovima DPS-a? Jeste li upravo Vi spremni da učestvujete u prinudnoj upravi sa DPS-om? Zbog čega grad Kotor i naše sugrađane dovodite u neprijatnu situaciju da zavise od volje Vlade Crne Gorem koju vodi niko drugi do DPS?

Kotor – foto Boka News

Mi ne tražimo i ne želimo ništa drugo osim da Vi, ukoliko to možete, okupite većinu. Krajnje je vrijeme odluke i dokumenti od kojih zavisi funkcionisanje našeg grada donosi upravo ta većina, a ne VI samoincijativno. Od nas ne možete očekivati da pristanemo da učestvujemo u farsi, simuliranju demokratije i fingiranju vladajuće većine.

Nije dobro g-dine Jokiću da se ponašate apsolutistički, bahato, da vrijeđate i pravite se da vi nijeste odgovorni za aktuelno nefukcionisanje vlasti i nepostojanje vladajuće koalicije. To od vas neće i ne može napraviti heroja. Apsolutističko ponašenje, stavovi i riječi nam nijesu ni nove ni strane, i toga se crnogorska javnost naslušala i nagledala. Protiv toga se i bore ljudi na građanskim protestima u Podgorici” – kaže se u saopštenju Opštinskog odbor URA Kotor

Najčitanije