13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Realizacija projekta od 10 miliona eura – Izgradnja vodovodne mreže na Luštici u narednih 15 dana

Luštica – vodovodna mreža

Izgradnja vodovoda na Luštici, kao jedan od najznačajnijih projekata na teritoriji Opštine Herceg Novi, trebalo bi da počne za 15 dana.

Kako je za RTHN kazao direktor preduzeće Vodovod i kanalizacija Herceg Novi Boro Lučić, firma Eurozoks (Eurozox) iz Danilovgrada izabrana je za izvođača radova i sa njima je predsjednik Opštine Stevan Katić prije dva mjeseca potpisao ugovor za posao vrijedan oko 10 mil EUR.

– Riječ je o velikom projektu. Kao raniji direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog imao sam priliku da učestvujem u projektovanju, potom kao direktor Uprave javnih radova da ga svrstam u kapitalni budžet Vlade i da raspišem tender i sada kao direktor Vodovoda da sačekam da se izgradi vodovodna mreža na Luštici. U ovom projektu spojio sam sve tri faze projektovanje, finansiranje i evo izgradnju – podsjetio je Lučić.

Izvođač radova, je zvanično uveden u poslove:

– Izvođač radova firma Eurozoks je prošlog petka zvanično uvedena u posao. Građevinske knjige su otvorne, tako da očekujemo da se u sljedećih 15 dana da počnu radovi. Na Luštici se otvara gradilište, da se dopreme mašine i oprema. To je zaista, veliki kapitalni projekat procijenjene vrijednosti nepunih 10 mil EUR, kao jedan od najvećih u vodovodnoj infrastrukturi u posljednjih 50 godina u Herceg Novom – kazao je Lučić.

Rješavanje pitanja vodosnabdijevanja predstavlja jedan od osnovnih preduslova za sveukupni razvoj Luštice u opštini Herceg Novi.

– Ono što je bitno da će taj projekat riješiti ne samo vodosnabdijevanje sela, domaćinstava, naselja na Luštici, već i za sve ono što se planira, izgradnja novih hotela, rizorta. Ovim projektom ćemo riješiti pitanje vodosnabdijevanja na Luštici u sljedećih 50 do 100 godina – dodao je.

Luštica

Projekat je bio zahtjevan jer je veliki dizbalans u potrošnji vode između mještana koji žive na Luštici tokom cijele godine i potreba u turističkoj sezoni, kada je znatno više potrošača.

– Projektom je to pitanje sagledano i riješeno i nadamo se početku radova u narednih 15-tak dana. Izvođač neće prekidati radove tokom ljetnje turističke sezone i očekuju da će izgradnja kompletne vodovodne mreže na Luštici, biti završena, kako je predviđeno, za 18 mjeseci – očekuje Lučić.

Podsjećamo, Opština Herceg Novi je tokom prethodne tri godine izradila projektnu dokumentaciju, završila brojne procese eksproprijacije, izdala građevinsku dozvolu, te projekat kandidovala za kapitalni budžet države. Radi se o projektu kojim će prvi put u istoriji biti riješeno pitanje vodosnabdijevanja za novski dio poluostrva.

Izvor:RTHN

Najčitanije