15 C
Kotor

Slušaj online radio

Realizuju projekat “Herceg Novi – grad po mjeri mladih”

Herceg Novi foto Boka News

Herceg Novi će biti dio projekta „Grad po mjeri mladih”, koji će biti sproveden tokom 2019. godine.

Opština Herceg Novi će učestvovati preko Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, a projekat se realizuje u saradnji sa Direktoratom za mlade, koji ga i finansira,  i nevladinom organizacijom Juventas.

”Ono što nas posebno raduje jeste podatak da se aktivnosti poklapaju sa našim Lokalnim akcionim planom za 2019. godinu”, ističe sekratarka za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi Ana Zambelić Pištalo. Kako najavljuje, u planu je otvaranje hercegnovskog Omladinskog centra i postoje naznake da se može očekivati podrška Direktorata za mlade u dijelu opremanja jednog ovakvog prostora.

Projekat ”Grad po mjeri mladih” se realizuje u dvije faze. Prva faza, koja će biti sprovedena do jula mjeseca, obuhvata obuku službenika zaduženih za sprovođenje omladinske politike i po jednog od mladih odbornika iz redova pozicije i opozicije.

Osim toga, u  Herceg Novom će biti organizovani info dan, sa ciljem približavnja omladinske politike što širem krugu ljudi  i Okrugli sto na temu aktivnosti u oblasti omladinske politike.

U drugom dijelu godine planirano je formiranje Foruma mladih u saradnji sa lokalnim đačkim palamentima, a koji će brojati do 20 učenika. Cilj je uključivanje mladih u procese donošenja odluka i aktivnije povezivanje sa lokalnom upravom.

Brojne aktivnosti u oblasti omladinske politike

”Tokom ove godine planirano  je još nekoliko projekata u koje će biti uključeni mladi Herceg Novog. Izdvojila bih jedan koji koji spaja kulturu i edukaciju. U avgustu će 40 mladih  iz grada izvesti operu na temu vršnjačkog nasilja. Radi se od projektu koji će se realizovati u saradnji sa Fondacijom Operosa i koji ima za cilj afirmaciju mladih iza našeg grada”, ističe Zambelić Pištalo.

Ona navodi i druge brojne aktivnosti u oblasti omladinske politike koje su u planu za naredni period.

”U planu je i priprema Odluke za podršku preduzetništvu mladih, koja je sada u formi nacrta, kao i aktivnosti na organizaciji obuka kada su deficitarna zanimanja u pitanju. Sve ove aktivnosti su definisane Lokalnim akcionim planom, a sredstva za navedene aktivnosti su predviđena Budžetom Opštine Herceg Novi i Sekretarijat za kulturu i obrazovanje će ih realizovati u saradnji sa partnerima koji su aktivno učestvovali na izradi Strategije”, najavljuje Zambelić Pištalo.

Podsjeća da su u toku pripreme za radionice na temu narkomanije koje će biti realizovane uz podršku Centra bezbijednosti Herceg Novi. U maju je planirano  gostovanje pozorišne predstave koja se bavi temom reproduktivnog zdravlja, a koju će pratiti i tribina za mlade.

Najčitanije