20 C
Kotor

Slušaj online radio

Redukovan i odložen Trg od knjige

Herceg – Novi – Trg od knjige

Ovogodišnji tradicionalni Međunarodni sajam Trg od knjige, koji je trebalo da bude održan od 21-28. jula, odložen je, saopšteno je iz Izvršnog odbora manifestacije.

Imajući u vidu aktuelnu situaciju ponovnog širenja epidemije КOVID 19 u Crnoj Gori, organizatori MSK Trg od knjige, Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi i JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi, odlučili su da odlože manifestaciju do stabilizovanja epidemiološke situacije, odnosno do sticanja uslova za bezbjedno realizovanje programa.

Više puta smo prilagođavali planirani program MSK Trg od knjige za 2020. godinu, najprije  krajem marta, kada je već bilo izvjesno kakve će finansijske posljedice imati epidemija Kovida 19, zatim smo zbog nemogućnosti ulaska u Crnu Goru izdavača i pisaca iz inostranstva i regiona odustali od dijela koncepta Sajma, to jest gostovanja brojnih izdavača sa aktuelnom produkcijom, pisaca, prevodilaca, književnih kritičara, glumaca… i na kraju drastično redukovali program, koji predstavlja minimum, odnosno samo pokušaj održavanja kontinuiteta manifestacije.

U skraćenom terminu 21-24. jul planirali smo Predavanje povodom jubileja 90 godina od rođenja Borislava Pekića, predstavljanje novog 39. broja zbornika Boka, ponovljenu postavku izložbe Prve novine u Boki Kotorskoj – Boka: glasnik za opće interese Bokelja 1908-1909. godine i projekcije 4 filma sa književnim predloškom, za koje smo dobili pravo jednog prikazivanja zahvaljujući Njegovoj ekselenciji g. Luki Zelioliju, ambasadoru Italije u Crnoj Gori za film Marija Martonea Leopardi, dobitnika brojnih prestižnih nagrada, o čuvenom italijanskom pjesniku i misliocu Đakomu Leopardiju, zatim reditelju g. Nebojši Bradiću za TV dramu Zlatno runo Jugoslovenskog dramskog pozorišta, prema istoimenom Pekićevom romanu i RTS-u za dva filma Proleće na poslednjem jezeru (jedna epizoda iz ambasadorskog života Iva Andrića 1941. godine, scenario Vule Žurić, režija Filip Čolović) i Slepi putnik na brodu ludaka (potresna priča o poslednjim danima Petra Kočića, scenario Vule Žurić, režija Goran Marković).

Kako nema pouzdanih odgovora, čak ni sa najviših instanci epidemiološke struke u svijetu, o stabilizovanju zaraze, ostaje nam da se nadamo da ćemo planirani redukovani program realizovati krajem avgusta ili u septembru.

-Ovo je prilika da zamolimo građane i goste Herceg Novog, uvaženu publiku MSK Trg od knjige, za razumijevanje zbog odlaganja manifestacije samo nekoliko dana prije planiranog početka, a razlog je bio naše očekivanje da će se epidemiološka situacija poboljšati i da ćemo redukovani program realizovati u ustaljenom terminu, navodi se u saopštenju organizatora.

Najčitanije