16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Frontex na crnogorskim granicama

Frontex

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu Frontex, čiji je osnovni zadatak zaštita spoljnih granica Evropske unije, pokrenula je 15. jula operaciju u Crnoj Gori, što je druga operacija te agencije van EU, objavio je balkansec.net.

Crna Gora je, nakon Albanije, druga država zapadnog Balkana gdje EU pokreće misiju za poboljšanje kontrole granica i borbe protiv ilegalnih migracija, a zatim bi mogle da slijede Srbija, S. Makedonija i BiH.

Prema navodima Fronteksa, u Crnoj Gori će biti razmješteno nekoliko policijskih službenika kao vid pomoći crnogorskim graničnim organima, na granici sa Hrvatskom.

Narednih sedmica prisustvo će biti prošireno i na kontrolu pomorske granice, uključujući podršku zadacima traganja i spasavanja.

Glavni cilj operacije je borba protiv prekograničnog kriminala, švercovanje migranata, trafikinga ljudima, falsifikovanja ličnih isprava, ukradenih vozila i plovila kao i sprečavanje šverca droge, oružja i borba protiv terorizma, piše balkansec.net.

Sporazum između EU i Crne Gore o raspoređivanju pripadnika Fronteksa na crnogorskim granicama postignut je prije dvije godine.

Najčitanije