17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Riba – hrana i lijek

Riba

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) posjetili su Dom zdravlja Kotor i direktoru dr Igoru Kumburoviću uručili edukativni materijal „Riba – hrana i lijek”, za pacijente i sve one koji koriste usluge ove medicinske ustanove, saopšteno je iz ove NVO.

“Edukativni materijal u vidu brošure obuhvata osnovna obavještenja i naznake o sastavu mesa riba, vitaminima i sastojcima koje sadrži, sastavu ribljeg ulja, kao i u čemu pomažu esencijalne masne kiseline koje su takođe u velikoj mjeri prisutne u ribi i ribljem ulju. Data su osnovna obavještenja o načinima pripreme za jelo i bolestima koje sprečava ishrana bogata ribom. Navedeno je da je energetska vrijednost ribljeg mesa od 320 do 920 džula na 100 grama, da vode u mesu ribe ima 80 odsto, a bjelančevina između 16 i 20 odsto. Riblje meso je bogato vitaminima A i D, najviše sadrži fosfor, kalcijum i magnezijum, a od mikroelemenata jod, željezo i bakar.

Stoga je naša preporuka da budu najmanje dva obroka ribe nedjeljno, jer je riblje meso jedna od najvažnijih i najzdravijih namirnica u prehrani čovjeka” – poručuju iz CDPR-a

Najčitanije